Od nove omikron-varijante BA.5 bismo mogli da obolevamo svakog meseca?

Sve je veći broj ljudi koji su ponovo bili pozitivni u kratkom vremenskom roku nakon preležanog kovida-19

Foto: Pixabay

Od nove verzije korona virusa biste mogli da obolevate svakog meseca, upozorava nova studija.

Nova verzija kovida-19 mogla bi da nadmaši sve ostale sojeve jer je, prema tvrdnajama lekara, sposoban da ponovo inficira pacijente u roku od nekoliko nedelja nakon što se oporave od istog soja, prenosi "Mirror".

BA.5 je postao dominantni soj u SAD-u, ali i širom sveta. Lekari su ranije otkrili da oni koji su preležali kovid-19 imaju određeni nivo imuniteta nedeljama nakon preležane bolesti.

Međutim, BA.5 dovodi u sumnju ovu tvrdnju jer su pacijenti u sve većem broju prijavljivali da su ponovo bili pozitivni u kratkom vremenskom roku nakon preležanog kovida-19.

Endru Robertson, glavni zdravstveni službenik u Zapadnoj Australiji kazao je za "News.com.au" da sve više sreće slučajeve koji su bili zaraženi sojem BA.2, da bi se nakon toga opet zarazili nakon 4 nedelje. Ona kaže, da je tu najverovatnije reč o infekciji drugim sojem BA.4 ili BA.5.

Profesor imunologije Deni Altman kazao je da je infekcija omikronom "loš pojačivač" imuniteta na druge infekcije izazavane omikronom.

- Omikron je neka vrsta stelt virusa, ulazi u naš organizam ispod radara, pa čak i nakon što smo imali omikron nismo zaštićeni od daljih infekcija – objasnio je imunolog.

Tokom protekle nedelje naučnici su pozvali na vraćanje 10-dnevnog perioda samoizolacije kako bismo se zaštitili od potencijalnog zimskog talasa.

Video: Broj obolelih se povećava zbog pojave novih sojeva omikrona

(Telegraf.rs)