U 34. nedelji trudnoće pronađen joj je rak dojke: Usledio je prevremeni porođaj i borba za izlečenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nedelju dana nakon porođaja biopsija je potvrdila da ima invazivni duktalni karcinom - najčešći oblik raka dojke

U aprilu 2022. trudnoj Linzi Griton je dijagnostikovan četvrti stadijum raka dojke. Bila je u 34. nedelji trudnoće kada joj je bol u vidu žarenja zahvatio područje iznad desnog pazuha i dojke. Takođe je napipala kvržicu u dojci.

Doktori su joj rekli da je u pitanju začepljen mlečni kanal, kao što je to bio slučaj za vreme njene prve trudnoće i da su tako nešto "videli hiljadu puta", ali je ipak zahtevala skeniranje.

Kada su rezultati stigli, lekari su rekli da sada postoji velika verovatnoća da je u pitanju rak. Porođaj je indukovan nedelju dana kasnije, a zatim je prošla kroz niz testova, koji nisu mogli da se urade tokom trudnoće zbog zračenja, a koji su otkrili da se radi o četvrtom stadijumu raka dojke, koji se proširio na njenu jetru.

Samo oko dva procenta slučajeva raka dojke dijagnostikuje se kod žena mlađih od 35 godina svake godine, ali kada se otkrije, ima tendenciju da se pronađe u kasnijoj fazi, mnogo težoj za lečenje. Oni koji imaju bliske rođake sa dijagnozom raka, imaju druge zdravstvene probleme u prošlosti ili su prethodno primali terapiju zračenjem, u većoj su opasnosti.

Linzi je otkrila da, kada su simptomi počeli u aprilu, peckanje bi dolazilo i prolazilo u toku jedne nedelje. Ubrzo nakon toga, pronašla je kvržicu veličine "malog mermera" na desnoj dojci.

Griton je za "Insajder" rekla:

- Moja doktorka je rekla: "Videla sam ovo hiljadu puta. Imam toliko žena sa ovim problemom u trudnoći". I jednostavno sam znala kakav je osećaj začepljenog kanala, tako da sam u sebi znala da to nije to. Doktorka nije čak ni htela da uradi ultrazvuk. Morala sam samo nastaviti da tražim. Rekla sam: "Stvarno mi treba ultrazvuk jer sam zabrinuta zbog toga".

Griton je u početku uzimala antibiotike, a podvrgnuta je skeniranju koje je otkrilo "veliku verovatnoću" raka dojke. Zatim je pozvana na biopsiju koja je nedelju dana kasnije potvrdila da ima invazivni duktalni karcinom - najčešći oblik raka dojke. Porođaj je potom indukovan nedelju dana kasnije da bi se uradile pretrage, što nije bilo moguće dok je bila trudna zbog zračenja.

Dobila je pozitronsku emisionu tomografiju (PET) - gde se mala količina radioaktivnih tragova ubrizgava u venu koja putuje kroz telo, ali se zaustavlja u oblastima gde postoje ćelije raka, omogućavajući lekarima da kažu da se rak proširio.

Tada su lekari potvrdili da ima rak dojke u četvrtom stadijumu ili najagresivniji tip raka. Griton je rekla da otkriva svoju dijagnozu kako bi ohrabrila druge da veruju u sebe kada misle da doktori nisu u pravu.

- Dali su mi šest meseci života. Odradila sam osam rundi hemioterapije i borila sam se za svoj život. Skeniranje je ponovoljeno nakon hemioterapije. Rak je nestao i nema više nikakvih naznaka da je i dalje tu. Nažalost, četvrti stadijum raka dojke je neizlečiv. Jedini rak dojke koji dovodi do smrti. Nama treba lek. Samo tri odsto istraživanja o raku dojke istražuje četvrti stadijum - napisala je ova mama u videu.

Ona nema više nikakvih naznaka da rak postoji, ali poziva na doniranje novca koji bi se uložio u dalja istraživanja kako bi bilo moguće da se ovaj stadijum potpuno izleči i kako više niko ne bi morao da živi u strahu da će se rak vratiti.

Karcinom dojke u stadijumu četiri znači da se rak proširio na druge delove tela, kao što su mozak, kosti, pluća i jetra. Iako se rak dojke u stadijumu četiri smatra neizlečivim, trenutni napredak u istraživanju i medicinskoj tehnologiji znače da sve više i više žena živi duže tretirajući bolest kao hronično stanje. Uz odličnu negu i podršku, kao i ličnu motivaciju, karcinom dojke faze četiri može da odgovori na brojne mogućnosti lečenja koje mogu produžiti život za nekoliko godina, piše "Lekarinfo".

(Ona.rs)