Najbolje namirnice za regulisanje insulinske rezistencije: Sprečite pojavu dijabetesa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventiva je uvek bolje rešenje od terapije

Foto: Shutterstock

Ako patite od insulinske rezistencije, držanje insulina pod kontrolom je obavezno kako stanje ne bi preraslo u predijabetes ili čak i sam dijabetes.

Način života koji uključuje redovno vežbanje i zdravu ishranu je od velike važnosti.

Insulinska rezistencija se dešava kada ćelije u vašem telu ne reaguju dobro na insulin.

Pankreas je zadužen za njegovu proizvodnju, a deluje tako što transportuje glukozu iz krvi u ćelije, gde služi kao energija.

Ako patite od ovog stanja, vaš pankreas proizvodi veliku količinu insulina, stoga se vrednosti šećera remete.

Kada jedete hranu što podiže šećer u krvi, pankreas ispušta insulin kako bi se šećer apsorbovao i tada dolazi do velikog stresa za ovaj organ.

Vremenom, ova dijagnoza može da izazove dijabetes tipa 2.

- Ako pratite dijetu koja ne uključuje refinirane i jednostavne ugljene hidrate i slatkiše, vaše telo može bolje da reguliše nivo šećera u krvi, navodi nutricionistkinja Šelbi Hoskins.

Ova dijeta ne znači izgladnjivanje, već prosto izbalansiranu ishranu koja je miks različitih namirnica, kao što su voće i povrće, žitarice i zdrave masti.

Ta hrana se vari sporije, što će kao rezultat proizvesti postepen rast šećera u krvi, umesto naglog, koji se dešava nakon konzumacije namirnica visokog glikemijskog skora.

Još jedan trik je da konzumirate kompleksne ugljene hidrate sa proteinima ili zdravim mastima, npr: banana i lešnici, krekeri od heljdinog brašna i sir, jabuka i kikiriki puter.

Hoskinsova preporučuje sledeće namirnice koje bi trebale da budu sastavni deo vašeg obroka.

1. Kompleksni ugljeni hidrati

Bogati vlaknima i nutrijentima, kompleksni ugljeni hidrati su obavezni, navodi Hoskinsova. Ako kupujete žitarice, bitno je da na proizvodu piše "celo zrno". Pravi izbor su:

Braon pirinač

Kinoa

Kukuruz

Batat

Ovsene pahuljice

2. Čisti proteini

Piletina

Riba poput lososa i tune

Sočivo, pasulj i pečurke

Orasi i semenke

3. Povrće 

Brokoli

Krastavac

Paradajz

Šargarepa

Paprika

4. Zdrave masti

Kikiriki puter

Grčki jogurt

Dobro kuvana jaja

Avokado (voće)

5. Voće

Lubenica

Breskve

Narandže

Mango

Ananas

Maline i kupine

Iako je logično da treba da izbegavamo slatkiše, prženu hranu, konzervirane namirnice, gazirana pića i alkohol, postoje stvari za koje nikada ne bismo rekli da nam štete: banane, belo brašno, konzervirano voće, mleko, kokosovo ulje, crveno meso... sve su to namirnice visokog glikemijskog skora i trebamo ih izbegavati, ukoliko bolujemo od insulinske rezistencije.

Šelbi ističe kako se treba početi postepeno, sa izbacivanjem od tri do četiri namirnice i uvođenjem nekoliko novih.

- Ukoliko imate loš dan i popustite - ne posustajte i ne krivite se, samo nastavite dalje, ističe nutricionistkinja.

(Telegraf.rs)