Bliznakinje dobile iste simptome raka u isto vreme, ali je samo jedna obolela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sofi Voker (16) je dijagnostikovan rak u oktobru 2017. i ubrzo je počela sa hemioterapijom. Njena sestra bliznakinja Megan doživljava iste simptome iako nije bolesna

Tinejdžerka iz Škotske doživela je prve simptoma raka kada je njenoj identičnoj bliznakinji dijagnostikovn kancer bubrega 2017. godine - iako sama uopšte nije bila bolesna.

Sofi Voker (16) dijagnostikovan je Vilmsov tumor 25. oktobra 2017. i ubrzo je započela četvoronedeljni kurs hemioterapije. Pet godina od tada, dva puta je otišla u remisiju - ali je i četiri puta ponovo obolela.

U međuvremenu, njena sestra bliznakinja Megan Voker počela je da doživljava mnoge iste simptome, iako uopšte nema rak. Nakon što su Sofiji dijagnostikovani stomačni grčevi, Megan je počela da doživljava slične simptome - uključujući bolove u stomaku i leđima, bledilo kao i gubitak težine.

- Kada je Sofi prvi put postavljena dijagnoza, Megan je imala sve simptome. Ljudi stalno komentarišu kako izgleda bolesno, pa čak i da je bleđa od svoje sestre. Svaki test koji postoji je urađen i apsolutno ništa ne pokazuje da nešto nije u redu sa njom. To je tako bizarno - izjavila je Rebeka Voker, mama devojčica, kako prenosi "Mirror".

Posle prvih 27 nedelja hemioterapije, Sofi je otišla u remisiju do januara 2020, kada je rutinski MRI pokazao "nešto zabrinjavajuće" na njenoj kičmi. Konsultant je obavestio Rebeku da je njena početna biopsija zasejala njenu kičmu - što znači da je igla ubačena u Sofijin početni tumor pomerila i proširila ćelije raka.

Nakon tronedeljnog kursa radioterapije, recidiva u decembru 2021. i remisije u decembru 2022., konsultanti su rekli Sofi pre samo tri meseca da je ponovo dobila recidiv.

- Jednog dana smo vodili Sofi na pregled i konsultant nam je rekao da nema ničeg. Ali sledećeg dana su nas ponovo pozvali. Sve što je konsultant mogla da kaže je da rezultati "nisu dobri" i počela je da plače. Sofi je videla izraz njenog lica i jednostavno se slomila, prvi put za šest godina - priseća se majka.

Sofijin tata, Džejmi Voker, izveo je ćerku iz sobe da je uteši dok je Rebeka ostala sa konsultantom koji ju je posavetovao da je "odvedu negde i naprave uspomene, dok je još dovoljno dobro". Ostaje da tim konsultanata, onkologa, pedijatrijskih hirurga i plastičnih hirurga pokuša da operiše tumor na kičmi.

Uprkos ovom tračku nade, Sofi se i dalje teško bori sa anksioznošću i depresijom - dok se Megan oseća "potpuno isto".

- Megan jednostavno ne može da se smiri ako Sofi nije tu. Imamo veliku porodicu i svi paze jedni na druge, ali Megan se veoma muči - rekla je Rebeka.

Sofi i Megan inače imaju osmoro braće i sestara - Džejmsa (20), Emili (19), Ruti (17), Danijela (13), Oliviju (11), Emu (devet), Nejtana (osam) i Evana (osam meseci).

- Dok stariji čuvaju mlađe u kući, Megan ostaje u bolnici pored Sofi, ponekad i do tri sata ujutru - dodala je Rebeka: - Neće da je ostavi dok joj ne kaže: "Umorna sam, želim da spavam".

Da stvar bude teža po sestre, tokom cele kovid situacije, Megan nije bilo dozvoljeno da vidi Sofi jer su Džejmi i Rebeka bili jedina njena dva imenovana posetioca. I nije mogla da se nosi sa tim. Čim su ograničenja ukinuta, Megan je jedva dočekala da vidi sestru.

Kada se Sofi u januaru ponovo pojavio rak, Megan se takođe dobrovoljno prijavila za MR skeniranje od glave do pete.

- Ništa se nije pojavilo, apsolutno joj ništa ne fali, a konsultanti mi govore da je to samo "blizanačka stvar", - što smatram potpuno bizarnim. Nikada nisam čula da se jednojajčani blizanci razbole u ​​isto vreme, a da jedan nije bolestan - ne prestaje da se iznenađuje majka devojčica.

(Telegraf.rs)