5 biljaka i začina dragocenih za vaše zdravlje, ali i za ukus jela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilje koje sadrže niz jedinjenja koja mogu da pomognu kod smanjenja raznih upala, da poboljšaju simptome određenih zdravstvenih stanja i da nas zaštite od razvoja hroničnih bolesti

Foto: Shutterstock

Bilje i začini se koriste još od davnina kako za kulinarske, tako i u medicinske svrhe.

Pored toga što dodaju ukusa i hranljive materije našim omiljenim receptima, bilje i začini sadrže i niz jedinjenja koja mogu da pomognu kod  smanjenja raznih upala, da doprinesu poboljšanju određenih zdravstvenih stanja i da nas zaštite od razvoja hroničnih bolesti.

Prema pisanju portala "Healt" ovo je lista bilja i začina koji su veoma povoljni zdravlje i mogu da se koriste u redovnoj ishrani.

1. Đumbir

Foto: Shutterstock

Topao i specifičan ukus đumbira ide odlično sa supama, pecivima i karijem. Ova biljka ima terapeutska svojstva i koristi se u sistemima tradicionalne medicine, kao što je recimo kineska, već hiljadama godina.

Đumbir sadrži više bioaktivnih jedinjenja koji imaju antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Studije pokazuju da i jedenje đumbira i uzimanje suplemenata đumbira ima značajne pozitivne efekte na mučninu, nivo šećera u krvi, osteoartritis, krvni pritisak, kontrolu telesne težine, nivoe lipida u krvi i inflamatorne biomarkere.

2. Origano

Origano  pripada porodici biljaka nane i ima snažan i zemljani ukus. Sadrži jedinjenja kao što su terpene-timol i karvakrol, koji imaju moćna antioksidativna svojstva, zbog čega se u sistemima tradicionalne medicine koristi pri problemima kao što su loše varenje, kašalj, dijareja i bronhitis.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata, suplementi origana mogu da pomognu u smanjenju markera oksidativnog stresa, koji nastaje kada molekuli zvani reaktivne vrste kiseonika nadjačaju antioksidativnu odbranu tela, što dovodi do oštećenja ćelija.

Studija iz 2023. na 24 muška vojnika otkrila je da su učesnici koji su dobijali 500 miligrama origana u prahu odmah nakon završetka intenzivnog testa fizičke spremnosti smanjili krvne markere oštećenja mišića i oksidativnog stresa i povećali nivo antioksidansa u krvi u poređenju sa učesnicima koji su uzimali placebo. Dodajte svež origano u salate i jela od testenina, a sušeni origano koristite za aromatiziranje sosova, preliva i pečenog piletine.

3. Šafran

Šafran je začin koji svoju živopisnu crvenkastozlatnu boju dobija od karotenoidnih jedinjenja poput krocina i krocetina. Njegov gorak ukus je važan sastojak u indijskoj i mediteranskoj kuhinji.

Glavna bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u šafranu su krocin i krocetin, pikrokrocin i terpen safranal, koja mogu da koristi kao prirodni tretman za stanja kao što su depresija, anksioznost, šizofrenija, srčane bolesti, Alchajmerova bolest i dijabetes tipa 2.

Smatra se da šafran povećava i nivoe neurotransmitera serotonina, koji podiže raspoloženje u mozgu, što može imati pozitivne efekte na stanja kao što su anksioznost i depresija. Možete da ga dodate u jelima kao što su kari, rižoto i jela od morskih plodova, a može se uzimati i u obliku dodataka.

4. Cimet

Foto: Pixabay

Cimet je začin je prepun jedinjenja koja unapređuju zdravlje, kao što su cinamaldehid kumarin, cimetova kiselina i eugenol, od kojih svi imaju moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Od redovne konzumacije možete da imate značajne metaboličke koristi. Studije su pokazale da konzumiranje do šest grama cimeta dnevno tokom 40 do 90 dana može da utiče na smanjenje šećera u krvi, lipida u krvi i nivoa krvnog pritiska.

5. Beli luk

Beli luk je dobro poznat po svojim zdravstvenim prednostima i kulinarskoj upotrebi.

Sadrži biljna jedinjenja koja pomažu u inhibiciji proinflamatornih proteina povezanih sa hroničnom upalom. Svež beli luk je bogat S-alil-L-cistein sulfoksidom i derivatima g-glutamil cisteina, dok je sušeni beli luk u prahu bogat aliinom i dialil disulfidom.

Može da pomogne u zaštiti zdravlja srca tako što smanjuje aterosklerozu ili nakupljanje plaka u arterijama. Studija iz 2021. na 4.329 odraslih pokazala je da su oni koji su konzumirali sirovi beli luk jedan do tri puta nedeljno imali nižu debljinu karotidne intime-medije, što je rani marker ateroskleroze i drugih bolesti povezanih sa aterosklerozom.

Sirovi beli luk moćete da koristite u svemu, od prelivu za salatu do marinada.

(Telegraf.rs)