3 manje poznata simptoma koja ukazuju na loše zdravlje creva: Jedan je vidljiv na koži

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadimanje, umor i promena težine mogu da signaliziraju da sa radom creva nešto nije u redu

Foto: Shutterstock

Naša creva mogu da otkriju mnogo toga o našem zdravlju, posebno ukoliko nešto nije u redu.

Dijareja i grčevi u stomaku nisu jedini simptomi zbog kojih bi trebalo potražiti lekarsku pomoć ili promeniti način ishrane u konsultaciji sa stručnjacima, piše "Daily Mail".

1. Gasovi

Iako se na ovu temu retko govori, jer se smatra neprijatnom, prosečna odrasla osoba tokom dana ima 40 gasova.

Ali, ukoliko se gasovi jave posle konzumiranja određene hrane, to može da bude znak da se hrana u crevima ne razgrađuje onako kako bi trebalo.

- Stalno nadimanje stomaka i jaki gasovi, praćeni retkom stolicom i potrebom da hitno odete u toalet mogu da budu znak malapsorpcije - kaže dr Ana Petit.

Prema njenim rečima, ovakva reakcija stomaka posle obroka može da bude posledica netolerancije na određene namirnice, kao što je, primera radi, netolerancija na laktozu. Ona se javlja kad osobi nedostaje dovoljna količina enzima po nazivu laktaza koja pomaže u varenju laktoze, odnosno šećera prisutnog u mlečnim proizvodima.

Foto: Pixabay

- Ponekad su simptomi malapsorpcije uzrokovani time što pankreas ne proizvodi dovoljno enzima da pravilno vari hranu. Takođe, stolica može da bude narandžasta ili bleda, sa komadićima neprobavljene hrane, praćena nadimanjem i jakim gasovima - objašnjava dr Petit i dodaje da bi u tom slučaju obavezno trebalo otići kod lekara koji će vas poslati na dodatne pretrage.

2. Promene raspoloženja

- Naš stomak i naše mentalno zdravlje veoma su povezani, između creva i mozga postoji komunikacija - navodi dr Petit i dodaje:

- Poremećaj na nivou mozak - creva može da dovede do stresa, anksioznosti, depresije i drugih mentalnih stanja. Uzrokovan je neravnotežom između mikroorganizama u crevima koji su odgovorni za održavanje zdravog varenja.

Foto: Shutterstock

Kad je u crevima previše “loših” bakterija , to može da dovede do mentalnih problema. Stručnjaci navode da creva obezbeđuju oko 95 odsto serotonina, hormona koji utiče na raspoloženje i emocije.

3. Problemi sa kožom

Pojedine namirnice mogu da budu uzročnici pojave mrlja na koži. Rafinisani šećer i zasićene masti često su krivci za loš izgled kože, jer mogu da izazovu neravnotežu crevnih bakterija, poznatu kao disbioza. Ovo može da doprinese pojavi akni, rozacee, ekcema i peruti.

Veruje se da disbioza ima udela i u pojavi psorijaze.

Na isti način kao što postoji osa mozak - creva, postoji i osa koža - creva.

Foto: Shutterstock

- Mnoga stanja kože uzrokovana su disbiozom crevne flore. Disbioza creva može da dovede do ekcema, rozacee, dermatitisa i drugih promena na koži, jer su sve uzrokovane upalom - upozorava dr Petit.

(Telegraf.rs)