Trovanje opasnom bakterijom Bacillus cereus: Da li ste čuli za "sindrom prženog pirinča"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Priča o studentu koji je pojeo pet dana stare špagete u sosu, koje je ostavio u kuhinji na sobnoj temperaturi, pokrenuo priču o opasnostima od hrane koja nije propisno sačuvana nakon kuvanja

Foto: Shutterstock

Dvadesetogodišnji mladić iz Brisela u Belgiji je, prema pisanju stranih medija, preminuo nakon što je pojeo činiju podgrejane testenine u paradajz sosu.

Njega je, kako prenosi The Sun,  nekoliko sati kasnije u krevetu pronašli njegovi roditelji.

Student je malo pred naprasnu smrt pojeo pet dana stare špagete u sosu, koje je ostavio u kuhinji na sobnoj temperaturi. Posle dana provedenog u školi, zagrejao je obrok u mikrotalasnoj pećnici i otišao da se bavi sportom. Međutim, nakon svega pola sata kasnije, vratio se kući zbog glavobolje, bolova u stomaku i mučnine.

Prema izveštaju o slučaju koji je objavljen Journal of Clinical Microbiology, momak je za to vreme "obilno povraćao" i pretrpeo dve epizode ​​"vodenaste dijareje" i zaspao oko ponoći.

Foto: Pixabay.com

Kada su njegovi roditelji, zabrinuti za stanje sina, jer su znali da mu nije bilo dobro predhodnu noć, došli da ga posete u 11 ujutro sledećeg dana, on je već bio mrtav.

Autopsijom je utvđeno da je oko četiri sata ujutro, što je oko 10 sati nakon što je konzumirao testeninu u paradajz sosu. Obdukcija je kasnije pokazala da se sumnja na trovanje hranom uzrokovano bakterijom Bacillus cereus.

Mladić je, saopšteno je, imao umerenu centrilobularnu nekrozu jetre, što je verovatno izazvalo gašenje njegovih organa.

- Špageti su držani na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Ovo je omogućilo da Bacillus cereus naraste do veoma visokih koncentracija i proizvede visoku koncentraciju toksina (14,8 mg/g) koja se nalazi u testenini i koja je verovatno odgovorna za fatalni ishod - saopštili su autori izveštaja.

Mladićeva smrt, koja se dogodila 2008. godine, prvi put je prijavljena 2011. godine. Ali njegova priča se ponovo pojavila ove nedelje nakon što je nekoliko TikTok video snimaka i objava na Redditu upozorilo na opasnosti od "sindroma prženog pirinča".

Izraz se odnosi na vrstu trovanja hranom uzrokovanu jedenjem podgrejane hrane koja nije pravilno uskladištena - uključujući, ali ne ograničavajući se na, pirinač.

Radi se o tome da nekuvana hrana sadrži spore Bacillus cereus koje mogu da prežive kada se namirnice kuvaju. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi, spore mogu da prerastu u bakterije, koje će se razmnožavati i mogu da proizvedu toksine koji izazivaju povraćanje i/ili dijareju.

Kada se toksini formiraju u hrani pre jela, osoba se obično razboli između jednog i šest sati kasnije. Što se duže kuvana hrana ostavlja na sobnoj temperaturi, veća je verovatnoća da bakterije ili toksini mogu učiniti hranu nebezbednom za jelo.

U retkim slučajevima, kao što je AJ, ovo se može pokazati fatalnim.

Foto:Shutterstock

Namirnice koje najčešće izazivaju ovu vrstu bolesti su testenine, krompir i pirinač.

Toksini se takođe mogu razviti i u tankom crevu nakon konzumiranja, uzrokujući trovanje hranom šest do 15 sati nakon jela.

Namirnice koje izazivaju ovu vrstu bakterija uključuju ribu, mlečne proizvode, sosove, supe i meso.

Korisnici društvenih mreža ostali su užasnuti saznanjem da bi tako nešto jednostavno moglo i potencijalno da ih ubije.

- Redovno jedem picu dan ili dva kasnije nakon što je ostavim sa strane. Nisam imala pojma - napisala je jedna korisnica Reddita, dok se drugi korisnik ovog foruma nadovezao sa: - Moje pravilo za ostatke podrazumeva do tri dana. Ponovo ću to razmotriti.

Međutim na TikTok-u korisnici preispituju kako ljudi ne znaju da ne smeju da ostave ostatke hrane van frižidera.

- Ne znam kako to nije zdrav razum - pita se u video snimku @jpall20, objavljenom kao upozorenje "svim studentima i onima koji spremaju obroke", dok se drugi korisnik isto čudi: - Zar ljudi ne znaju da treba da hlade hranu?

Prema zdravstvenim savetima, konkretno pirinač bi trebalo da se posluži čim je kuvan, ali ako to nije moguće, treba ga ohladiti što je pre moguće – idealno u roku od jednog sata – i držati u frižideru ne više od jednog dana do ponovnog zagrevanja.

Prilikom zagrevanja trebalo bi da bude vreo do kraja i nikada se ne sme podgrevati više puta.

(Telegraf.rs)