Vozi odmoran: Ako idete kolima na more, 2 dana su veoma opasna, posebno ako krenete u ovo vreme

U 2018. godini je u periodu letnjih meseci (jul i avgust) došlo do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, velikim delom zahvaljujući kampanji "Vozi odmoran"

  • 3
automobil  vožnja, sat, vreme, upozorenje, sunce, volan, odmor, par Foto-ilustracija: Shutterstock

U okviru kampanje "Vozi odmoran" značajno se smanjuje broj saobraćajnih nesreća u letnjim mesecima iz godine u godinu.

Ono što je interesantno jeste podatak da je 2015. godine zabeležen porast broja nezgoda za oko 1%, a nakon toga se svake naredne godine beleži značajan pad broja saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima.

A veliku zaslugu za to ima i akcija "Vozi odmoran", koja je već započeta ove godine i trajaće do 1. septembra.

Kampanja ,,Vozi odmoran" ove godine se realizuje kroz sledeće aktivnosti :

Vozi Odmoran Foto: Promo

1. Na 5 odmarališta ( Motel Predejane, Stari Hrast, Motel Happy Dimitrovgrad , Motel Uzelac kod Rume i Hotel Bosforus), petkom, subotom i nedeljom promoteri dele promotivne flajere, tokom celog dana.

2. Bilbordi sa motivacionom porukom kampanje duž tranzitnih deonica.

3. Na pojedinim pumpama promotivne aktivnosti sa porukama kampanje ,,Vozi odmoran".

4. Uprava granične policije deli flajere napisane na srpskom,turskom, engleskom i nemackom jeziku svakom ko ulazi u našu zemlju koji osim saveta sadrže i osnovne podatke kod nas, koji se tiču merenja prosečne brzine, načina plaćanja prekršaja i koja maksimalna dozvoljena brzina.

Flajeri sadrže i preporuke šta vozač treba da radi u slučaju umora i pada koncentracije u toku vožnje.

Pad broja saobraćajnih nesreća u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu je 4 odsto.

Najveće smanjenje broja saobraćajnih nezgoda bilo je u junu, 10% manje nezgoda u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Drugim rečima, u junu 2018. godine "sprečeno" je više od 300 nezgoda.

Vozi Odmoran Foto: Promo

Smanjenje broja poginulih lica se beleži iz godine u godinu, međutim, kada su u pitanju letnji meseci, značajno je smanjenje broja poginulih.

U julu mesecu zabeležen je pad od 25 odsto poginulih lica u poređenju sa 2015. godinom. To znači da je u julu mesecu u periodu od 2015. do 2018. godine spaseno 14 lica.

Kod povređenih se beleži smanjenje od 13% u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, to znači da je u periodu letnjih meseci u prošloj godini povređeno oko 800 lica manje.

Najugroženije kategorije učesnika su:

- Vozači i putnici u putničkim automobilima (50 odsto svih poginulih lica)

- Pešaci (25 odsto poginulih)

- Motociklisti i mopedisti (18 odsto svih poginulih lica)

Vozi Odmoran Foto: Promo

U junu i julu je smanjeno učešće poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima, pa tako beležimo smanjenje od 20 odsto u odnosu na isti period protekle godine (u junu i julu).

Podaci pokazuju da su letnji meseci "najbezbedniji" meseci u godini. Tokom ovog perioda, u saobraćajnim nesrećama život izgubi jedna trećina svih poginulih lica u toku godine.

Svakoga dana tokom letnjih meseci se dogodi oko 100 saobraćajnih nezgoda. U proseku, leti mesečno oko 50 odsto lica smrtno strada i oko 1.700 zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama.

Posebno zanimljiv podatak jeste činjenica da najviše ljudi tokom ovih meseci strada nedeljom. Čak trećina lica koja smrtno stradaju u letnjim mesecima stradali su subotom i nedeljom.

Vozi Odmoran Foto: Promo

Ako podatke posmatramo po starosnim kategorijama, kada se posmatraju poginula lica, u prvi plan dolaze mlada lica starosti između 15 i 30 godina.

Osim mlađih, povećano smrtno stradaju i lica starosti starosti između 31 i 45 godina.

Karakteristično je i da tokom letnjih meseci procentualno više lica pogine u ranim jutarnjim čascovima i kasnim večernjim, nego što je to slučaj u drugom delu godine.

Ovo povećanje broja saobraćajnih nesreća i broja nastradalih lica se dovodi u vezu sa tim da u je ovom periodu povećan obim saobraćaja, posebno tranzitni, povećano je prisustvo motorizovanih dvotočkaša i biciklista, ali i mladih vozača i putnika u vozilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. jul 2019 | 15:40

    Juce je bilo 40 stepeni,tako onda da klima u autu bude 33 stepena.....?????Taj sto je to izjavio ja bi ga stavio 3 sata na 33 stepena u autu....

  • Dusan

    1. jul 2019 | 16:22

    Nocu je najlepse i manje guzve na granicama i bez sunca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA