≫ 

Evo gde tačno moramo da gledamo tokom vožnje kako bismo bili maksimalno spremni da izbegnemo nesreću

Napokon znamo zašto je "drži oči na putu" najbolji savet za bezbednu vožnju

  • 0
Brza vožnja, bahata vožnja, brzina, brzinomer Foto: Pixabay

Ključ za izbegavanje dekoncentrisane vožnje je prost, sudeći po najnovijem istraživanju koje je sproveo čuveni MIT univerzitet: samo držite oči na putu i gledajte gde idete.

Možda ovo zvuči bolno očigledno jer je u pitanju prva lekcija koju dobijemo kada sednemo za volan, ali najnovije istraživanje je posmatralo kompleksniju stranu cele priče o bezbednoj vožnji - da li je problem u dekoncentrisanoj vožnji to što pokušavamo da se fokusiramo na dva različita zadatka u isto vreme, ili u tome gde su nam oči uperene?

Da li je bitno gde nam oči gledaju, ili šta nam mozak radi?

KOLA, VOZNJA Foto: Pixabay.com

Naučnici sa MIT univerziteta sproveli su niz testova kako bi proverili obe opcije.

A rezultati su pokazali da je najvažnije bilo gde su nam oči uperene prilikom brzine pritiskanja kočnice i tokom merenja brzine ostalih reakcija.

Najbolje rezultate vozači su postigli kada su gledali u centar puta, a najgore kada su gledali ispod centra šoferšajbne.

Naravno, naučnici ne isključuju da stvari kao što su korišćenje telefona tokom vožnje bezbedne, ali da je najvažnije da u svakom trenutku držimo oči na putu kako bismo imali najbolju i najbržu reakciju ako se na putu desi nešto neočekivano.

Dok je nešto najgore što možemo da uradimo, to da sklonimo oči s puta i oslanjamo se na perifernu viziju.

"Ako gledate u ekran telefona tokom vožnje, bićete svesni drugih automobila oko vas, ali nećete moći da razlikujete da li su ti automobili u vašoj, ili traci do vas", objašnjavaju naučnici.

VIDEO: Stavio dete za volan na autoputu a snimatelj umirao od smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA