• 4

Ovo su najvažniji saveti za vožnju po vrućini, i šta da radite ako dete dobije toplotni udar u autu

Čak i najmanja nepažnja vas može skupo koštati

  • 4

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju, a i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda. Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava leti i to najčešće u julu, avgustu, septembru.

Lekari Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut" savetuju da se ne ulazi u automobil koji je stajao na suncu, da se obavezno prvo otvore sva vrata i automobil provetri.

"Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža pet do sedam stepeni od spoljašnje", navedeno je na sajtu Batuta.

Podsećaju da treba praviti česte pauze tokom vožnje - na svaka dva sata pauza po 15 minuta, ali i uzimati dosta tečnosti. 

Velike vrućine mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti, a umor je uzročnik svake treće saobraćajne nesreće. Vozač ne treba da kreće na put ukoliko je pio alkohol, koristio psihoaktivne supstance ili lekove koji mogu da utiču na upravljanje vozilom.

Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina

Foto: Pixabay

Iz Batuta podsećaju da je upotreba sigurnosnog pojasa obavezna za svakog putnika, bez obzira da li je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sedištu. Posebno treba voditi računa o bezbednosti dece u vozilu i obavezno koristiti auto-sedište.

"Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u automobilu se može za deset minuta popeti na 40, ako je napolju 25 stepeni. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe", napominju u Batutu.

U slučaju pregrevanja kod dece može doći do toplotnog udara koji može da ima fatalne posledice. Kod toplotnog udara javljaju se razdražljivost kod dece, malaksalost, pospanost, dezorjentisanost, povišena temperatura, povraćanje, konvulzije, nesvestica.

Ukoliko se primete neki od tih simptoma dete treba skloniti iz pregrejanog automobila, treba ga raskomotiti, ošloboditi odeće jer se na taj način brže rashladi. Pottebno je dete kvasiti vodom i to tako što se peškir nakvasi mlakom vodom i njime dete osvežavati.

Preporučuju se hladne obloge na vrat, prepone i pod pažuh. Važno je da dete ne dehidrira te mu treba davati što više tečnosti, a ako se desi da dehidrira tečnost mu davati u gutljajima na svakih 15 minuta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Vozac

    Cek cek kako da podesim klimu u autu 5-7stepeni nizu od spoljasnje temperature kada je na suncu 40+stepeni....???

  • Dark

    Da, a u najavi su već bili sa zakonom da ne sme piće i hrana tokom vožnje da se konzumira... Da se uzme neki dinar još...

  • Voja

    Zasto dobiti toplotni kad imate klimu

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima