≫ 

Ovo su najefikasniji načini da uklonite neprijatne mirise iz vašeg automobila

Niko ne voli da se vozi u automobilu koji neprijatno miriše...

  • 4
voznja, vozac, u automobilu, smorio se, kisa, Foto: Shutterstock

U većini slučajeva je veoma jednostavno otarasiti se neprijatnih mirisa iz auta. Počnite tako što ćete izbaciti smeće iz auta, zatim ga usisajte i obrišite sve eventualne fleke. Ako je neprijatan miris i dalje prisutan, možda će vam biti potreban šampon za enterijer ili profesionalno pranjeWiki How vam predlaže sledeća rešenja za borbu protiv neprijatnih mirisa:

1. Obrišite unutrašnjost automobila

U veliku činiju pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1. Umočite krpu u mešavinu, iscedite je i obrišite unutrašnjost automobila da biste otklonili miris. Dim o cigareta često pronalazi svoj put u svaki deo automobila, pa ćete morati da poprskate miris i u ventilacione otvore auta.

Mirise u vašem vozilu mogu prouzrokovati i bakterije koje su se nastanile u filterima za vazduh koji se nalazi u kabini automobila. Možete poprskati filtere antibakterijskim dezinfekcionim sredstvom da bi eleminisali bakterije i otklonili loše mirise.

Ako vi ili neko drugi redovno puši u automobilu, miris će uvek biti prisutan, pa bi najbolja stvar bila da prestanete da pušite u vozilu.

Defile fića, Kragujevac Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

2. Otklonite buđ

Uzmite usisivač ("suvi" model, nikako modele koji imaju vodeni filter) i usisajte buđ ili plesan koja se nahvatila na vaše patosnice i tepih. Kada završite, ostavite prozor otvoren 8 do 10 minuta, kako bi se unutrašnjost automobila potpuno osušila. Ako ste očistili patosnice, ostavite ih na suncu da se potpuno osuše. Kada je unutrašnjost automobila suva, miris buđi i plesni bi trebalo da nestane.

Ponovnu pojavu buđi možete sprečiti tako što ćete proveriti da li vaš auto negde "curi". To možete proveriti tako što ćete ga parkirati preko čistog kartona i ostaviti ga da prenoći. Ako pronađete tragove curenja, odvezite auto kod mehaničara.

Ako curenje nije problem, buđ i plesan se možda stvaraju zbog prosutog pića ili mokrih stvari koje su stavljene i ostavljene u automobilu. Izbacite sve takve stvari iz vozila i očistite ga sa šamponom ili sredstvom za pranje svih površina.

3. Očistite fleke

Ukoliko često prevozite malu decu, nije redak slučaj da im tokom duže vožnje pripadne muka. Miris ispovraćanog sadržaja se mora odmah ukloniti i obrisati, jer se stomačna kiselina koja se nalazi u njemu vezuje za vlakno i može ga oštetiti.

U velikoj kofi pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1, umočite krpu i izribajte fleku. Ribajte sve dok je potpuno ne otklonite.

BMW M135i xDrive Foto: Gunter Schmied

4. Očistite tragove urina

Ukolko se na sedištima ili podu automobila nađe urin potrebno je odmah ga otkloniti, ukoliko je to moguće. Urin ima jak miris i neprijatan miris, koji se uvlači u tkaninu.

Posetite auto šop ili proverite da li na benzinskoj pumpi možete da kupite odstranjivač fleka u spreju koji je pogodan za tapacirung, ali i tepihe vašeg auta. Poprskajte sprej po mrlji i ostavite da odstoji onoliko minuta, tj. onoliko koliko piše na pakovanju. Nemojte je ribati.

Dozvolite da se osuši na vazduhu. Ako koristite vruće izvore sušenja poput fena za kosu, urin može da se zalepi za tepih i miris će biti mnogo jači. Ako vam to ne pomogne, idite do pet šopa i kupite odstranjivač mirisa urina za ljubimce.

5. Potražite pomoć profesionalaca

Postoje profesionalci koji se bave isključivo otklanjanjem fleka i neprijatnih mirisa iz automobila. Ako vam ne preostane drugo rešenje, ove firme će vam pomoći da se rešite upornog problema bez dodatnog stresa.

Mazda CX-30 Foto: Mazda

(Telegraf.rs/K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOL

    15. januar 2020 | 11:08

    Sasvim logicno... probudis se ujutru, ne stignes da odes do wc-a, kasnis na posao... normalno je da malu pa i veliku nuzdu obavis u automobilu... ako je moguce, u toku voznje...

  • Huan

    15. januar 2020 | 10:39

    Znaci, da bih uklonio neprijatne mirise iz svog automobila treba da uklonim tragove urina. Neverovatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA