≫ 

Sam svoj majstor: 5 saveta za redovno održavanje automobila

Da li sami brinete o svom automobilu ili ste ipak odlučili da taj zadatak poverite auto mehaničaru?

  • 2
Auto Foto: Unsplash.com

Ne morate da budete mehaničar da biste održavali svoj automobil. Sve što je potrebno je da ponekada malo isprljate ruke. Ovih 5 stvari bi trebalo da radite da bi vaš auto nastavio da vas služi još mnogo godina.

Redovno proveravajte tečnosti

Ako želite da vam auto radi bez problema, morate da redovno preveravate tečnosti. Najvažnija je kontrola nivoa ulja. Njega možete proveriti tako što ćete izvući kontrolnu šipku, obrisati višak ulja sa nje, vratiti je u ležište, da biste je potom ponovo izvukli kako biste proverili nivo.

Osim ulja za motor, automobile koristi kočionu tečnost, tečnost za menjač, tečnost za servo volan, antifriz, itd. Uputstvo vašeg automobila trebalo bi da vas uputi u količine svih tečnosti.

Vodite brigu o gumama

Trebalo bi da bude pravilo da ne treba žaliti novac kada su u pitanju kvalitetne gume. Obratite pažnju i često proveravajte šemu gazećeg sloja (šare) i pritisak u gumama, jer se one habaju sa svakim pređenim kilometrom.

Isto važi i za gazeći sloj. Ako su gume nejednako pohabane, potrudite se da ih zarotirate ili izjednačite kako bi se ravnomerno trošile. Održavanje jednakog habanja guma će odložiti kupovinu novih.

Redovno ga čistite

Redovno čišćenje vašeg automobila može mu produžiti život, jer ćete ga zaštititi od pojave rđe. Većina modernih automobila ima samonoseću šasiju (unibody), što znači da je sama karoserija nosilac cele strukture vozila.

Redovno perite auto, držite ga u garaži ako je imate, popravite i najmanju štetu koju primetite na karoseriji. Održavanje enterijera čistim može podići cenu vašeg automobila ako odlučite da ga prodate.

Pokvaren auto, gledanje ispod haube Foto: Profimedia/Photononstop

Lampica motora

Da li na vašoj instrument tabli sija lampica motora kada vozite svoj auto? Ovo svetlo može da ukaže na jednostavan problem poput labavog čepa na rezervoaru, ali šta god da je u pitanju, trebalo bi da popravite brzo. Ako nemate OBD skener (ugrađena dijagnostika), trebalo bi da odete kod mehaničara ili do prodavnice auto delova, gde ga oni mogu skenirati za vas. Kad dobijete dijagnozu, znaćete da li možete sami da rešite problem ili bi trebalo auto da predate stručnjacima.

Vozite pažljivo

Nešto što svakodnevno možete da radite da biste sačuvali svoj auto je - da vozite pažljivo. Opasna i nepažljiva vožnja može da uništi vaš auto, ali i da u opasnost dovede vas i druge učesnike u saobraćaju.

Ako ne želite da se bavite održavanjem svog automobila, obratite se profesionalcima. Pronađite mehaničara kome ćete verovati i oni će vam pomoći da redovno održavate auto - prenosi Auto Guru.

(Telegraf.rs/K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PetraN

    10. februar 2020 | 12:50

    Mene kao ženu jako zanimaju automobili i volim uvek da saznam nešto novo iz te oblasti kao što sam iz ovog teksta..Ali isto tako ne volim da idem svojim automobilom na neka putovanja..Ne znam zašto ali nekada sam jako nesigurna u provere ispravnosti i uvek angazujem menadzer rent a car, nekako tako osećam sigurnost da sam dobila 100% ispravan auto..Ispravite me ako grešim, a možda je i to ok jer sam ipak žena pa baš mi se ne leži ispod automobila :)

  • automehanicar

    8. april 2021 | 16:45

    Ko vodi racuna o vozilu odrzavanje je podrazumevana opcija. Sve je bitno i svaki savet zlata vredi. Ono sto se ne da nauciti je iskustvo a ono se stice. Naravno, najbolje savete daju oni koji se bave najmom vozil,a npr. unirent, mms auto, autorentdoo, menadzer, cars4rent jer im je u interesu da im se vozila odrzavaju kada ih klijent unajmi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA