≫ 

Ponovo vozite posle višenedeljnog karantina? Ovo nipošto nemojte da radite ako prethodno perete auto

Naši četvorotočkaši su poslednjih nekoliko nedelja uglavnom stajali na parkingu, pa bi ih zato valjalo oprati...

  • 1
pranje automobila Foto: Pixabay.com

Kako polako popuštaju vanredne mere uvedene zbog epidemije korona virusa, sve više se vraćamo u našima automobilima, koji su poslednjih nekoliko nedelja slabijeg korišćenja uglavnom stajali na parkingu. Pored toga što je vreme da, ukoliko to već nismo učinili, stavimo letnje gume, bilo bi poželjno da naše autmobile operemo pre ponovnog stravljanja u pogon.

Nedavno sprovdena anketa među britanskim vozačima pokazala je da čak 43 odsto njih svoje automobile pere samo, kao i da 41 onih koji to praktikuju svoje četvorotočkaše peru deterdžentima za sudove. Tako veliki procenat naveo je stručne medije da upozore vlasnike automobila da bi ipak trebalo da koriste specijalizovana sredstva za pranje automobila.

Automobil, kola, seoferka, sofersajbna, Šoferšajbna, prljavo staklood automobila, kisa, pranje kola Foto: Pixabay

Deterdženti za sudove sadrže hemikalije koje mogu da oštete lak automobila, pošto se u njihovom sastavu nalazi agresivna supstanca za uklanjanje masnih naslaga sa posuđa. To je glavni razlog zašto ih nikako ne bi trebalo koristiti za pranje automobila.

Osnovna razlika je u tome što su namenska sredstva za pranje automobila drugačija po svom hemijskom sastavu od kućnih detrdženata i vimova, koje zbog njihovih abrazivnih svojstava nipošto ne bi ni trebalo uzimati u razmatranje kada je pranje kola u pitanju.

Namenska sredstva za pranje automobila (auto šamponi) imaju drugačiji hemijski sastav od deterdženta za pranje sudova. Osim što peru automobil uklanjajući nečistoće sa lima karoserije i ostalih metalnih površina, ona takođe podmazuju metalne površine koje se peru, pa će u nekom dužem narednom period nečistoće sa opranog automobila samo "skliznuti" sa vašeg autmobila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA