Kako da obavite prenos vlasništva automobila za vreme vanrednog stanja?

Ako želite da kupite auto od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, morate da overite kupoprodajni ugovor...

  • 6
Kupovina prodaja automobila

Foto: Profimedia, A. Nalbantjan

Kada kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša, jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva.

Međutim, ako želite da kupite auto od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, morate da overite kupoprodajni ugovor.

Overavanje je donedavno bilo problematično, pošto kod nekih notara nije moglo da se obavi, kod drugih je moglo uz određene uslove i slično. Na sreću, sada se situacija gotovo normalizovala, pišu Polovni automobili.

Notari su počeli da overavaju kupoprodajne ugovore za automobile. Ne možemo da garantujemo za sve, ali desetak notara su potvrdili da sve funkcioniše.

Naglašavamo da obavezno prvo pozovete telefonom kako biste zakazali dolazak i dobili druge informacije. Naime - procedura prijema stranaka nije ista kod svih.

Plaćanje poreza na prenos

 

Iako su šalteri poreskih uprava zatvoreni, moguće je platiti porez na prenos apsolutnih prava nad vozilom. To je moguće obaviti na dva načina: elektronskim putem ili slanjem poštom.

Slanje dokumentacije poštom

Poresku prijavu PPI-4 u papirnom obliku fizička lica mogu da podnesu putem pošte nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta, odnosno boravišta prodavca. Poresku prijavu PPI-4 možete da nađete u .pdf formatu klikom na ovaj link, odštampate i popunite ručno.

Obavezno se dostavlja i prateća dokumentacija:

1. Overen primerak kupoprodajnog ugovora - original (jedan je dovoljan),

2. Očitana saobraćajna dozvola,

3. Očitana lične karte kupca i prodavca.

auto, automobil

Pixabay.com

Elektronskim putem

Poreska prijava PPI-4 se može podneti u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave e-Porezi. U tom slučaju je neophodno da podnosilac poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionog tela u Srbiji.

Prilikom podnošenja prijave u elektronskom obliku prateća dokumentacija (overen kupoprodajni ugovor i saobraćajna dozvola) se u pdf, jpg. ili png. formatu dostavlja u prilogu prijave. Poreski obveznik poresku prijavu može podneti i elektronskim putem na imejl adrese za prijem podnesaka, čiji spisak možete pronaći na sajtu Poreske uprave.

Nadležna filijala na osnovu poreske prijave i dostavljene dokumentacije utvrđuje rešenjem poresku obavezu poreza na prenos apsolutnih prava. Poresko rešenje na zahtev poreskog obveznika može biti dostavljeno putem pošte ili putem elektronske pošte.

Kola, Automobili, Parking

Foto: PIxabay.com

MUP - kako se obavlja prenos vlasništva, odjava i slično

 

Pošto ne rade šalteri, ostaje pitanje kako funkcioniše prenos vlasništva, odjava vozila od strane prethodnog vlasnika, dobijanje nove saobraćajne i tablica i slično.

Od MUP-a smo dobili sledeća objašnjenja:

Za vreme vanrednog stanja, lice koje je kupilo vozilo koje je registrovano u Srbiji može, preporučenom pošiljkom, nadležnom organu unutrašnjih poslova podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika vozila.

Ako je vozilo bilo registrovano u drugom registarskom području, a nije odjavljeno, novi vlasnik uz zahtev dostavlja i registarske tablice vozila i (umesto prethodnog vlasnika) može podneti zahtev za odjavu vozila.

Automobil, Kupovina automobila

Foto: PIxabay.com

U tom slučaju organ kome je podnet zahtev za promenu vlasnika, po službenoj dužnosti vrši odjavu vozila, donosi odluku o zahtevu za promenu vlasnika vozila i telefonskim putem kontaktira podnosioca u vezi uručenja potvrde o registraciji, registracione nalepnice i registarskih tablica.

Novi vlasnik uz zahtev treba da priloži: originale dokaza o vlasništvu i svih drugih propisanih dokaza; fotokopiju lične karte i da na zahtevu upiše broj kontakt telefona.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    25. april 2020 | 10:17

    Pa zasto se ne otvore salteri zar nije sada ok?

  • Dexi

    25. april 2020 | 11:17

    Notar i privatni izvršitelj najunosnije zanimanje u Srbiji

  • srbin

    25. april 2020 | 11:33

    Ja sam auto prodao, zvao notara oni su rekli da im je dok traje ovo stanje zabranjeno da overavaju kp ugovore. Izmedju kupca i prodavca napisali smo na papiru uz potpis dva svedoka.Pa kad se bude normalizivalo uradićemo ugovor i sve sto treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA