≫ 

Šta je akvaplaning i kako da od njega ne dođe?

Kada pritisak u pneumatiku premaši pritisak pneumatika na površinu puta, točak gubi kontakt sa kolovozom

  • 0
Kola,. Automobil, Bara, Voda, Kisa Foto: Pixabay.com

Akvaplaning se javlja kada se pneumatici automobila klizaju po podlozi i ne reaguju na upravljanje, kočenje ili ubrzavanje, zbog čega može da dođe do proklizavanja ili okretanja vozila na putu.

Razlog tome je voda sa kolovoza koja se nađe između površine gume i podloge i u tim trenucima ne može da se ukloni dovoljno brzo.

Taj sloj vode se nakuplja na prednjem delu pneumatika, sve dok pritisak u samom pneumatiku ne premaši pritisak pneumatika na površinu puta. Tada pneumatik gubi kontakt sa kolovozom.

Kako da ponovo uspostavite kontrolu nad vozilom?

Ne pritiskajte kočnicu naglo. Smanjite pritisak na papučicu gasa dok ne usporite, točkovi ponovo dođu u kontakt sa podlogom i ponovo uspostavite kontrolu nad vozilom.

Kako izbeći akvaplaning?

Proveravajte pritisak u gumama jednom mesečno. Kada je pritisak u gumama 30 odsto manji od preporučene vrednosti rizik od proklizavanja se povećava.

U istom intervalu proveravajte i dubinu gazećeg sloja pneumatika, savetuje Michelin. Što je gazeći sloj dublji, pneumatici su u stanju da rasprše više vode.

Smanjite brzinu kada se približavate velikim barama ili stajaćoj vodi na putu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA