≫ 

Šta bi trebalo da uradite ako vam neko obije auto?

Ovo su neki od saveta koje bi svakako trebalo da primenite u takvoj situaciji...

  • 8
Razbijena, kola, vandalizam, krađa, obijanje, razbijanje automobila Foto: Shutterstock

Svi smo, verovatno, čuli priče o nekome ko je auto ostavio da bi "samo skoknuo" do kioska ili bankomata, dok je i za tako kratko vreme neko provalio u vozilo i iz njega uzeo stvari. Naravno, ovakve stvari mogu da se dese i kada je vozilo na parkingu.

Ako zateknete obijen auto, u tom trenutku je manje važno kada i kako se provala dogodila, važnije je kako odreagovati na nju. Kada ste primetili da vam je provaljeno u automobil, ovo su neki od saveta koje bi svakako trebalo da primenite, piše Silux.

Prijavite slučaj policiji

Bez obzira na to da li su vam lopovi nešto ukrali ili ne, uvek je dobro da ceo slučaj provale prijavite. Najbolje je da ništa ne dirate, već da odmah pozovete policiju. Ne zaboravite da policajcima, uz vozačku i saobraćajnu dozvolu, pokažete i polisu osiguranja, pošto su svi dokumenti važni da bi se sastavila detaljna prijava. Ako ste primetili da je nešto ukradeno, navedite tačno šta. Iako nevelika, uvek postoji šansa da vam ukradeno bude vraćeno.

Kradja automobila Printscreen: YouTube/Tomasz

Zaštitite svoj identitet

Ukoliko ste primetili da su vam ukradene kartice, lična karta, vozačka dozvola ili drugi dokumenti koje su ostali u vozilu, a iz kojih bi se mogao saznati vaš identitet, odmah prijavite krađu u institucijama koje su vam ih izdale. Ukoliko to što hitnije ne učinite, može vam se dogoditi krađa identiteta, koja je sve češća u današnje vreme. Odmah odjavite sve bakovne kartice da ne biste ostali bez svog novca.

Osiguranje i šteta od krađe

Većina obaveznih osiguranja ne pokriva štetu od krađe, pa je potrebno da se raspitate i informišete o svemu pre nego što zaključite polisu. Dodatne vrste osiguranja ili kasko, koji pokriva sve, pa i provalu u vozilo, imate pravo na odštetu. Zato, čim završite sa policijom, trebalo bi da odete u osiguravajuću kuću i podnesete prijavu za naplatu štete, za šta će vam biti potreban izveštaj o prijavljenoj krađe od policije.

krađa auta, krađa automobila Pixabay.com

Zamena oštećenih delova i zaštitita od budućih krađa

Lopovi obično obiju bravu ili razbiju staklo, pa je to šteta koju morate da nadoknadite (ukoliko osiguranje to ne može da vam uradi). Takođe, da vam se slične stvari ne bi tako lako događale u budućnosti, preduzmite određene mere predostrožnosti. Razmislite o ugradnji alarma u vozilo, ukoliko ga već nemate, nikad ne ostavljajte upaljen motor dok "samo skonete", uvek zaključavajte brave i zatvarajte prozore i, koliko god da mislite da ste bezbedni od krađe, ne ostavljajte vredne predmete i dokumente u automobilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlaja

    19. maj 2020 | 08:18

    Meni kad su obili auto, razbili staklo, policija nije htela da izadje. Kazu ne izkaze za takve slucajeve. Toliko o nasoj policiji

  • Bugi

    18. maj 2020 | 22:06

    Nije bas tako,meni je auto obijen,nista nisu odneli,ali su razbili prozor i trazili. Odmah sam zvao policiju i nista nisu preduzeli,nisu hteli ni da dodju,a ima 200metara do parkinga,jedino su mi rekli da ujutru odom na novi beograd,cisto da imaju evidenciju. Bruka. Mozda da su nesto ukrali,mozda bi bilo drugacije. Svakako tuzno,ja kazem ali steta je preko 6000din za prozor,kazu samo evidencija. I to je to.ziveli lopovi

  • Jeka

    19. maj 2020 | 04:54

    Nije bas sve tako,nama su provalili u auto,smrdali bravu,ukrali original navigaciju,dosla policija napravila zapisnik kao javicemo se,godinu i pol ni traga ni glasa,steta 500 evrica,zivela Srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA