• 5

Kako vaš automobil podnosi velike vrućine?

Visoke temperature nepovoljno utiču na sve vitalne delove automobila, posebno ako on nije potpuno ispravan i ako se neumereno vozi…

  • 5

U vreme velikih vrućina automobil se izlaže povećanom opterećenju, a posebno su ugroženi motor, gume, kočnice i karoserija. Zbog toga se, tokom leta, opasnosti nastanka oštećenja znatno povećavaju.

Visoke temperature smanjuju otpornost materijala i povećavaju rizike od velikih oštećenja automobila. Zbog toga je neophodno da motor bude potpuno ispravan i čist. Ispravan motor pravo aktivira termostat i uključuje ventilator, a čist motor bolje otpušta toplotu ka spolja i bolje se hladi.

Jasno je da automobil mora da bude dobro snabdeven "tečnostima koje život znače", prvenstveno motornim uljem i rashladnom tečnošću. Više motornog ulja bolje se hladi, pa je preporučljivo da nivo ulja bude blizu maksimuma na indikatoru (kontrolnoj šipki).

Rashladna tečnost treba da bude u ekspanzionoj posudi na sredini. Mnogi zaboravljaju da i akumulator leti može da "zatraži negu", bez obzira na to što mu održavanje često nije potrebno ("maintenance free"). Zbog toga je, pre polaska na duži put, preporučljivo u servisu proveriti I akumulator.

Velike vrućine nepovoljno utiču na sve delove automobila, posebno na crnu armaturu koja zato sadrži aditive za visoku temperaturu, što je štiti od pucanja.

Visoke temperature nepovoljno deluju i na sve elektronske uređaje u automobile. Zbog toga ćete svojim četvorotočkašima pomoći izborom parking mesta, kako bi auto barem delimično bio ostavljen u hladu, podesća Autoportal.

Automobil koji se usijao od dugotrajnog stajanja na suncu teško je ohladiti. Njegovo kasnije zagrevanje, koje potom stvara motor, dodatno će pogoršati takvo stanje i povećati toplotno opterećenje vitalnih delova.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    Odlično podnosi. Nekad pivo vikne on a nekad ja.

  • Dachaa

    Ako je prko 38? Mozda je COVID? I netreba olaziti u Vozilo!

  • Boki

    Auto podnosi kako podnosi a tek kamiooon ,i jos uz čestobrodicu 😆 samo cu reci culant temp too hight

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima