Ne skidate nogu s kvačila na semaforu? Možete računati na skupe popravke!

Ako broj obrtaja raste dok vozite, a sa njima ne raste i brzina vozila, znaćete da vam kvačilo proklizava...

  • 18
Kvacilo, Gas, Kocnica Foto> Pixabay.com

Držanje noge na papučici kvačila dok stojite na semaforu je loša navika, koja može da se završi oštećivanjem kvačila i skupim popravkama. Problemi sa kvačilom se neće odmah pojaviti, što otežava otkrivanje kvara.

U okolnostima normalne vožnje kvačilo će izdržati do 100 hiljada kilometara, pre nego što polako počne da pokazuje znake neispravnosti.

Zbog sporog trošenja kvačila, vozači to ne primećuju, pa se vremenom navikavaju na prve znakove njegove istrošnosti. Koliko dugo kvačilo to može da izdrži, zavisi od ponašanja vozača, odnosno od načina vožnje.

Ako broj obrtaja raste dok vozite, a sa njima ne raste i brzina vozila, znaćete da vam kvačilo proklizava.

Ako papučica kvačila stoji visoko - to je znak da je kvačilo već istrošeno, prenose Nezavisne. Ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj "škripi", i to može da bude znak da ćete uskoro imati troškove.

Sa pritisnutom papučicom kvačila, delovi sistem prenosa podvrgnuti su povećanom pritisku. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da samo držanje noge, bez pritiskanja papučice, umiruje vozača. Prema takvom tumačenju, za ceo sklop kvačila tokom njegovog životnog veka ta vrednost je toliko zanemariva da to ne bi trebalo da vas brine.

Video: Ovaj dan treba da slavi kao da mu je rođendan: Mladiću semafor spasio život!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    5. septembar 2020 | 10:23

    Zašto u auto-školama uče kandidate da stalno na semaforu budu u " prvoj" brzini dok čekaju da se upali zeleno( naravno sve vreme pritisnuto kvačilo) umesto na " leru" i tako im u startu stvaraju lošu naviku koju je teško iskoreniti?

  • Vladeta

    6. septembar 2020 | 22:54

    Držati kvačilo na semaforu ne pravi nikakvu štetu. Više se zamara noga. Troši se jedino druk lager koji se svo vreme okreće, a zato je i napravljen. Mnogo veća šteta može da se napravi ako se kvačilo drži u vožnji. Tad može da se rasterećuje pritisak potisne ploče na lamelu, lamela pomalo proklizava i više se troši.

  • Qwerty

    6. septembar 2020 | 18:04

    Pa gde ima brzi semafor, dosta novopečeni vozača drži kvačilo dok čeka semafor, dok ulazi u neki manje prometni kružni pa čak i kada sreće u neku ulicu, imam novog vozača pored sebe pa znam. I to su imali starije instruktor koji im govori da drže kvačilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA