Da li novi turbo benzinci "prihvataju" plin?

Nekada su benzinci sa turbo punjačem bili prava retkost, što danas sve više postaju atmosferski motori, pa se postavlja pitanje da li se i u njih mogu ugrađivati TNG uređaji...

  • 23
Audi A3 2020 Foto: Audi

Mnoge vozače koji žele da voze na plin brine činjenica da benzinci već dugo masovno dobijaju turbo punjače, odnosno da je sve manji izbor automobila sa klasičnim atmosferskim motorom.

Ovo ih brine upravo zbog toga što ne znaju da li u turbo benzince uopšte može da se ugradi plin („zvanično“ TNG uređaj), i ako može - da li je ugradnja skuplja i koliko, kako će plin da utiče na turbo punjač, kolika će biti potrošnja...

Auto Plin TNG Foto: Polovniautomobili.com

Benzinci bez turbo punjača odlaze u prošlost

Nekada su benzinci sa turbo punjačem bili prava retkost. A danas, klasični atmosferski motori su retkost kada su novi automobili u pitanju, pri čemu je uglavnom reč o najslabijoj verziji u ponudi, pišu Polovni automobili.

Stoga, ako želite snažniji motor, „osuđeni“ ste na turbo benzinca. Isto važi ukoliko želite bogatiji paket opreme – atmosferskog benzinca često možete da dobijete samo uz bazni paket.

Pritom sve navedeno važi za manje i jeftinije modele, dok se uz iole veće atmosferski benzinci uopšte ne nude. Audi, BMW i Mercedes su ih u potpunosti izbacili iz ponude (ne računajući npr. Audi R8).

Dakle, kao što su „izumrli“ dizelaši bez turbo punjača, tako će vremenom nestati i atmosferski benzinci.

„Tajna“ je lakšem ispunjavanju ekoloških standarda - proizvođači su praktično prinuđeni da ugrađuju turbo punjače u benzince, odnosno da izbace atmosferske benzince veće zapremine.

Plin može da se ugradi u turbo benzinca, ali...

Praktično nema nikakvih prepreka da se ugradi TNG uređaj, odnosno plin u benzinski motor sa turbo punjačem. Naravno, treba ugraditi odgovarajući i kvalitetan uređaj, ugradnju obaviti stručno i ne bi trebalo da bude problema.

Turbo punjač sa elektromotorom Foto: Mercedes-Benz

Mnogi vozači se pitaju koliko će pasti snaga motora, ali na to pitanje je nemoguće dati univerzalan odgovor. Zavisi od raznih faktora – koji sistem za plin se koristi, kako je podešen, koji je turbo punjač u pitanju, u kakvom su stanju motor i turbo punjač...

Da li će i koliko ugradnja biti skuplja? Ni na ovo pitanje ne možemo da damo univerzalan odgovor. Mnogo je uređaja i komponenti na tržištu, sa različitim cenama za isti uređaj ili komponentu, servisi imaju različite cene ugradnje, zavisi i od vrste ubrizgavanja benzina...

Isto važi i za odgovor na pitanja kao što su: kolika će biti potrošnja, hoće li tzv. turbo-rupa biti primetnija, hoće li se promeniti zvuk motora...

Poseban „problem“ – direktno ubrizgavanje

Po nepisanom pravilu, kod gotovo svakog iole novijeg benzinca uz turbo punjač dobijate i direktno ubrizgavanje goriva.

Zašto je to problematično?

Zato što se kod motora sa direktnim ubrizgavanjem dizne koje ubrizgavaju benzin nalaze u samoj komori u kojoj se obavlja sagorevanje goriva. Da pojednostavimo - dizne se nalaze u cilindru.

Traže se automehaničari i autolimari Foto: Profimedia/Wavebreak

Pošto se u cilindru javljaju izuzetno visoke temperature, to može da uništi dizne ukoliko bi se prekinuo dovod benzina i vozilo samo na plin.

Zato - da ne bi došlo do njihovog uništenja, kroz dizne se ipak propušta malo benzina – taman onoliko koliko je potrebno da bi se dovoljno hladile.

Zaključak

Plin može da se ugrađuje u gotovo sve motore, bez obzira da li imaju turbo punjač i bez obzira da li imaju klasično ili direktno ubrizgavanje.

Postoje motori koji su iz nekog razloga problematični (npr. ne postoji odgovarajući uređaj ili generalno „ne vole plin“), ali oni su uglavnom vrlo retki u našoj zemlji i to nema veze sa turbo punjačem.

Zato – što se tiče korišćenja plina u motorima sa turbo punjačem, vozači ne moraju da brinu.

Istina, tu je „neprijatno“ direktno ubrizgavanje kod novijih turbo benzinaca, ali to je potpuno druga priča, kao što smo već rekli i objasnili u posebnom tekstu.

Video: Električni auto koji razvija 400km/h postaje budućnost prevoza, a tek da vidite cicu koja ga vozi

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    3. oktobar 2020 | 10:10

    Pobogu zasto bi iko kupio novi auto i zakacio ga na plin? To je skrnavljenje bukvalno i ne znam nikoga ko bi to uradio. Uglavnom neke krseve voze na plin

  • Ivan

    3. oktobar 2020 | 13:56

    Neisplati se ugradnja...

  • Max

    4. oktobar 2020 | 09:55

    Imao sam 4 auta na plin od toga me sluzio jedan koji je imao fabricki plin 100 h km bez ikakvih problema a to mi je bio prvi auto na plin kad je plin bio 30 din.Posle toga na svakom malo malo problem!Odem kod plinadzije on me posalje kod mehanicara, ovaj me vrati kod plinadzije e sad me ovaj salje kod elektricara.... Onda sam od muke vozio samo na benzin, a ta me muka poslala na dizel! E sad nekog taj plin sluzi ja nisam bio te srece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA