• 9

Vozači, bez panike! Ako vam se upali ova lampica u vožnji, evo šta treba da uradite

Pre nastavka, odnosno započinjanja sledeće duže vožnje, trebalo bi sprovesti određene kontrole i "servisne radnje"...

 • 9
vozač, komandna tabla, volan, bmw

Foto: Pixabay

Petak je, već ste isplanirali vikend van grada, vozite se kući s posla i razmišljate o druženju sa porodicom i prijateljima, kad odjednom ekranu instrumet table "iskoči" poruka - Service Now!

U tom trenutku, ne znate šta treba da radite... Auto vam poručuje da mu je potreban servis, odjednom počinje da vas nervira popodnevni špic, a ceo plan za savršen vikend se ruši pred vašim očima...

Poruka "Service Now", međutim, ne znači da treba odmah da se zaustavite i prekinete dalju vožnju. Ali bi, pre nastavka, odnosno započinjanja neke sledeće duže vožnje, svakako trebalo sprovesti određene kontrole i servisne radnje.

Ulje, Motor

Foto: PIxabay.com

Pre svega, trebalo bi izvršiti kontrolu nivoa ulja u motoru i prekontrolisati ostale tečnosti. Ako niste sigurni kako se to radi, prvu pomoć možete naći u knjizi uputstva za upotrebu vašeg automobila.

Nakon provere tečnosti motora, preporučuje se da proverite, prema "planu održavanja vozila", odnosno servisnoj knjižici, ili na servisnoj kartici u motornom prostoru, koliko je vremena prošlo i kilometara pređeno od poslednjeg servisa.

Postoji mogućnost da je putni računar automobila prikazao servisnu poruku zato što je prošlo 365 ili 730 dana, a da vozilo pritom nije prešlo mnogo kilometara od poslednjeg servisa, odnosno da nije pređena prosečna predviđena kilometraža između dva servisna intervala, savetuje HAK. U tom slučaju, postoji mnogo više prostora da vozilo "odradi" potrebnu kilometražu, odnosno da stigne do servisa bez ikakvih problema.

Kola, Komandna tabla, Kilometri

Foto: Pixabay.cpom

Međutim, ukoliko ste kontrolom ustanovili da se "Service Now" lampica aktivirala upravo zbog previše pređenih kilometara, utvrdite još jednom kada je u servisnoj knjižici, prema pređenoj kilometraži, upisan poslednji servis. Postoji mogućnost da na poslednjem servisu nije uspešno izvedeno resetovanje servisnog intervala, koji se najčešće kreće između 15.000 i 30.000 kilometara.

Ipak, ukoliko ste u sledećem koraku utvrdili da je vozilo prerano aktiviralo servisnu poruku u odnosu na pređenu kilometražu, ne zanemarujte to upozorenje!

Takođe, postoji mogućnost da je došlo do ranijeg pada kvaliteta ulja. Naime, kod savremenih dizel vozila sa DPF filterom čestica u izduvnom sistemu, prilikom aktivnih čišćenja tog filtra (koje sprovodi motor, uz upotrebu dodataka gorivu), mogu da ubrzaju opadanje kvaliteta ulja. Odlaganje odlaska u servis, u toj situaciji, može dovesti do potpunog uništenja motora.

Auspuh, katalizator, automehaničar, popravka automobila, majstor

Foto: Shutterstock

Ovo su samo neki od mogućih scenarija koji mogu dovesti do paljenja "Service Now" lampice. U svakom slučaju, ukoliko ne možete sami da utvrdite o kakvom kvaru je reč, kao i uvek, najbolje je da sa obratite majstoru. Pa makar i morali da plan za savršeni vikend pomerite za neki sledeći...

Video: Vozači motora oprez: Kada spremate mašinu za sezonu izbacite gorivo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivan Milovanovic

  Ja mislim kad se nasem vozacu upali lampica on odmah zna zasto se upalila i gde je to hteo da uštedi/preskoci/produzi interval...

  0
  0

  Podelite komentar

 • dago 1

  Vozac u svom autu zna unaprjed vec kad treba servis da se radi, mislim da vecina zna

  0
  0

  Podelite komentar

 • Ezra

  Za vozace bemve je opasno kad se upali lampica migavca, e tada nastaje panika

  6
  4

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima