• 2

Šta da radite kada izgubite ključ od sigurnosnih šrafova za točkove?

Lako montiraju i skidaju sa točkova i predstavljaju efikasno sredstvo za sprečavanje njihove krađe, ali problem nastaje kada izgubite ili oštetite jedinstveni ključ kojim se oni zašrafljuju i odšrafljuju

  • 2

Mnogi vozači koriste sigurnosne šrafove protiv krađe točkova. Omiljena meta lopova su točkovi sa aluminijumskim felnama skupljih automobila, što je i razlog zbog koga su i mnogi proizvođači počeli da ih nude kupcima svojih modela kao opciju ili daju kao standardnu opremu.

Bilo da ste ih dobili sa automobilom ili sami kupili pa postavili, princip je isti. Četiri šrafa za točkove dolaze sa posebnim nestandardnim ključem, jedinim sa kojim mogu da se zašrafe i odšrafe. Postavljaju su po jedan na svaki točak, umesto jedog od standardnih šrafova.

Vulkanizerski servis, Zimske gume

Foto: Marko Todorović

Sigurnosni šrafovi se lako montiraju i skidaju sa točkova i predstavljaju efikasno sredstvo za sprečavanje njihove krađe. Čak i podaci policija više zemalja sveta pokazuju da je njihova upotreba značajno smanjila krađu točkova. Ono što, međutim, predstavlja najveći problem kada su ovi šrafovi u pitanju je - šta da radite ako izgubite ili oštetite jedinstveni ključ kojim se oni zašrafljuju i odšrafljuju.

Skidanje bezbednosnih šrafova nije nemoguće, ali se u nekim slučajevima ne može obaviti na jednostavan način. Uglavnom, u slučaju gubitka ključa vlasniku automobila preostaju tri opcije:

1. Najednostavnije i najelegantije rešenje kad izgubite ključ je da od proizvođača ili prodavca / distributera naručite novi. Za to vam je potrebna originalna šifra ključa na osnovu koje može da se naruči drugi identičan izgubljenom. Međutim, čak i ako nemate šifru, nije sve izgubljeno.

2. U većim vulkanizerskim radioncama trebalo bi da postoji makar jedan majstor koji ume da skine sigurnosne šrafove i bez originalnog ključa, odnosno koristeći univerzalni ključ. Ovi šrafovi imaju obrnuti konusni navoj koji se u trenutku puštanja zaključava u glavi zavrnja. Metoda kojom se, u ovom slučaju, točkovi oslobađaju sigurnosnih šrafova, pretpostavljate, podrazumeva primenu sile, pa kada budu skinuti na ovaj način, šrafovi postaju neupotrebljivi.

Sigurnosni šrafovi za točkove

Foto: Shutterstock

3. U nekim situacijama (nismo sigurni da li ovo funkcionše kod nas), hitne servisne službe i službe pomoći na putu mogu da pomognu vozaču da reši ovaj problem, ako im pošalje on telefonom pošalje slike svojih štafova.

Najveći problem sa sigurnosnim šrafovima za točkove je to što proizvođači određenu jedinstvenu šaru ili oblik glave šrafa prve samu u određenom konačnom broju kombinacija, a neke šare se potom menjaju. Bilo kako bilo, iako može da predstavlja razlog za nervozu, važno je znati da gubljenje ključa za sigurnosne šrafove nije nerešiv problem.

Video: Da li je ovo najluđi povratak sa posla: Čovek snimio auto sendvič kako se kreće pored njega

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    Kupim novi auto 🤷‍♂️

  • 534

    U svakom kompletu idu i 2 sigurnosna ključa za skidanje tih šrafova. Ako uspete da izgubite oba, potražite pomoć psihijatra. Imate problem kojeg očigledno niste ni svesni.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima