Vreme čitanja: oko 1 min.

Na "dizelašima" se često pali ova lampica: Vozači zbog toga lude, a treba da urade samo jednu stvar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dizel automobili najtraženiji su kada je u pitanju uvoz polovnih automobila

  • 26
Gužva u saobraćaju, na putevima Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Iako su poslednjih nekoliko godina novi benzinski automobili prodavaniji od dizelskih, dizelaši su i dalje mnogo traženiji kada je u pitanju uvoz polovnih automobila, te na taj način stalno povećavaju svoju prednost u brojnosti na putevima.

Ako vozite dizel-automobil koji je proizveden nakon 2009. godine, kada je uvedena norma Euro V i time su bitno pooštrene ekološke norme ispusta azot dioksida i sitnih čestica čađi, u automobilu na instrumentnoj ploči može da vam zasvetli simbol koji označava problem s filterom krutih čestica (DPF filtar).

Da li znate kako taj simbol izgleda i šta treba da uradite ako se upali ta lampica?

DPF filter lampica Foto: volkswagen.com.au

Do začepljenja filtera većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovu zbog kreni-stani gradskog režima vožnje. Zbog toga je preporučljivo svima koji se s dizel automobilima voze većinom u gradskim uslovima, da nakon određenog vremena najmanje 20-ak minuta produvaju automobil na auto-putu vožnjom brzinom 120 km/h.

I ako se lampica upalila, možete da probate da odete na auto-put i obilaznicu pročistite filter. A ako to ne uspe moraćete u servis na čišćenje i regeneraciju DPF filtra. Čišćenje DPF filtra je mnogo jeftinije od kupovine novog filtera, pa ako može da se popravi, svakako je to isplativija varijanta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    23. jul 2023 | 10:29

    Ne moraju voziti 120 km/h,nego držati viši broj obrtaja motora da se brže ugreje,to se može i sporijom vožnjom u nižem stepenu prenosa,bitno je da proces sagorevanja počne što pre ukoliko je dpf prljav.

  • miki

    23. jul 2023 | 11:16

    Mozes da radis sta god od preterane gradske voznje nista ne pomaze sve sam pokusao samo uklanjanje… drugog leka nema

  • Mitar

    23. jul 2023 | 10:40

    Od 2000te se ugrađuje dpf.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA