Od septembra nove cene tehničkog pregleda

Od septembra bi trebalo da se uvede red u rad linija tehničkih pregleda u Srbiji, tako što bi država odredila najvišu i najnižu cenu.

  • 8

Prema pisanju Novosti, ova mera bi dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila, koja je od stupanja na snagu početkom jula 2018. novog Pravilnika o tehničkom pregledu dostigla i 6.000 dinara za vozila B kategorije. 

- Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije da odredi najnižu, ali i najvišu cenu tehničkog pregleda. Zašto to tačno godinu dana posle stupanja na snagu novog pravilnika nije urađeno, ne znam, kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP) Trifun Stojanović.

Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila kreću se od 4.000 do 6.000 dinara.

Tehnički pregled automobila, registracija vozila Foto: Marko Jovanović

Razlog za povećanje cene od 800 do 1.500 dinara krije se u povećanim troškovima, ali i smanjenim provizijama koje osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda.

UOTP je, zajedno sa ostalim asocijacijama, nekoliko puta nadležnima dostavljao predlog cenovnika.

Taj predlog cenovnika bi obradovao vozače u Srbiji, jer bi za putnički automobil izlazak na liniju za tehnički pregled koštao oko 20 evra.

Sagovornik Novosti ukazuje i na to da je pre više meseci formirana radna grupa koja bi razmotrila ovu problematiku, ali za sada nisu dati nikakvi rezultati. Podsetimo, nedavno je u MUP-u za "Blic" rečeno da su rigorozniji tehnički pregledi, koji su uvedeni pre godinu dana, smanjili broj udesa u Srbiji.

(Telegfraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    10. jul 2019 | 12:46

    Samo toliko poskupljuje? Ma ja mislim da tu ima mesta za jos vecu cenu,treba uzeti u razmatranje! Da li ce od nove godine biti potrebno da i invalidska kolica prolaze tehnicki i imaju tabicu? Tu su isto i gradjevinska kolica,zasto i ona ne bi mogla da imaju tablicu i obavezan tehnicki pregled... Bicikle se podrazumevaju,to necu ni da pominjem. Dovesti do toga da pola godine radimo za tehnicki i registracije a pola godine za struju i vodu! Hrana i garderoba je postala LUKSUZ!!! SAMO JAKO!!!

  • Vuk1

    10. jul 2019 | 12:34

    Bravo! Dizi poreze,klepaj po usima. Sta ce raji auta. Napredno!

  • Dora

    10. jul 2019 | 12:14

    Samo udri!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA