Hrvati masovno poklanjaju svoje automobile: Ne rade to iz velikodušnosti nego da bi sačuvali novac

Ukoliko kupac automobila daruje svoje vozilo nekom od članova porodice, izbeći će plaćanje takozvane upravne takse

  • 7

Svaki četvrti polovan automobil u Hrvatskoj je poklonjen. Iza toga u većini slučajeva ne stoji međusobna velikodušnost naših zapadnih komšija, već je uglavnom reč o lukavoj dosetki kako bi se izbeglo plaćanje poreza.

U pitanju je rupa u zakonu, odnosno previd Ministarstva finansija u prošlogodišnjoj izmeni zakona o porezu.

- Porez na sticanje od pet odsto bio je na snazi do 1. januara 2018. godine. S izmenama propisa kad su stanice preuzele registracije, uvedena je upravna taksa koja ne predstavlja porez - objasnio je za "RTL" Luka Dorić iz Centra za vozila.

Reč je o tarifi koja zavisi od starosti i jačine auta, a plaća se pri registraciji.

Na primer, vrednost vozila "golfa 7", starog pet godina, jačine motora 85 kilovata, iznosi 100.000 kuna (približno 13.500 evra). Ako ste ga kupili do 1. januara 2018. godine, na njega ste morali da platite porez od pet odsto vrednosti automobila, u ovom slučaju 5.000 kuna, odnosno oko 680 evra. Prošle godine je taj porez ukinut i uvedena je upravna taksa, pa je prenos vlasništva za ovo vozilo postao upola jeftiniji: 2550 kuna (345 evra).

Međutim, da ne bi platili ni tu cifru, građani se služe legalnim trikom, koji je "osiromašio" državni budžet u poslednjih godinu i po dana za 65 miliona kuna (8,8 miliona evra).

Primera radi, automobil koji neko kupi od prijatelja koji je fizičko lice i ukoliko želi da ga registruje, trebalo bi da plati upravnu taksu. Međutim, da bi izbegli taj iznos, u međuvremenu kupac može da daruje vozilo svom supružniku, roditelju ili detetu. U tom slučaju, neće platiti ništa.

Samo ove godine darovano je čak 29.500 automobila, a državne takse moguće je izbeći samo u slučaju da fizičko lice kupuje automobil od fizičkog lica u Hrvatskoj.

- Mi delujemo kao pravno lice. Kod nas kupac dođe i mi mu izdamo račun, u kom je PDV već unapred uračunat, kao i poseban porez na motorna vozila, takozvani PPNV. Dakle, kad kupi kod nas, ne plaća više ništa, a ako dovezete vozilo iz Nemačke, prvo se morate obratiti carini, gde ćete platiti i PPNV - objašnjava vlasnik jedne hrvatske autokuće autokuće Darko Princip.

Međutim, nećete platiti i upravnu taksu u slučaju da automobil darujete pre registracije. Zato se može očekivati da će ovu "skupu rupu" u zakonu Ministarstvo finansija zakrpiti već u novom talasu izmena u porezu.

(Telegraf.rs/RTL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    1. avgust 2019 | 15:22

    Kod nas ide porez i na poklon. Kupio sam auto i po ugovoru je bilo da mi je auto poklonjen,samo da bi bivsi vlasnik mogao da ga odjavi u Beogradu bez mene.Jer da nije poklonjen morao bih da idem u Bg da ga odjavljujemo zajedno,koja glupost,kao da sup nije isti u svim gradovima.

  • Simke

    1. avgust 2019 | 17:02

    Proda na crno, a u ugovoru poklon 😂

  • Milorad

    1. avgust 2019 | 16:59

    Nije osiromašio, nije imao novac, pa da osiromaši. Donese neko neki zakon da se plaća neka glupost, i narod ne plaća, i odmah osiromašili,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA