• 14

BMW logo ne prikazuje propeler, već nešto sasvim drugačije

Mit je napokon objašnjen

  • 14

Prošlo je malo više od 100 godina od trenutka kada je prvi BMW ugledao svetlo dana, a kompanija postala proizvođač najboljih automobila na svetu.

Istorija kompanije seže daleko u prošlost i svoje korene ima u proizvođaču motora za avione pod nazivom Rapp Motorenwerke koji je 1913. godine oformio Karl Rapp.

Zbog ove istorije, mnogi misle da BMW logo odaje počast svojoj aeronautičkoj prošlosti, ali istina je potpuno drguačija.

Ime BME - Bayerische Motoren Werke ili Bavarian Motor Works, postoji od 1917. godine kada je gore pomenuti poizvođač aviona promenio svoje ime.

U to vreme, potražannja za kvalitetnim motorima za avione za vojne svrhe bila je ogromna i dozvolila je ubrzano širenje fabrika i industrijskih resursa.

U to vreme, nije postojao zvanični BMW logo, već tehnologija za pravljenje motora za druge namene kao što su automobili, čamci i motori.

Sajam Automobila, BMW

Foto: Nikola Tomić

Sudeći po Fredu Jakobsu, direktoru BMW arhive, logo i njegovo značenje nisu bili u fokusu ranih dana postojanja kompanije.

BMW tada jednostavno nije bio prisutan u svesti ljudi.

Krajem 1917. godine, kompanija je dobila svoj prvi logo koji je imao mnoštvo sličnosti sa Rapp amblemom - spoljni krug simbola sada je bio oivičen sa dve zlatne linije i nosio je ime BMW.

Državne boje Bavarije, koje su plave i bele, smeštene su obrnutim redosledom. Razlog za ovo je bio to što su zakoni koji su se ticali autorskih prava branili upotrebu državnih obeležja ili drugih simbola na komercijalnim znakovima.

Međutim, kako se pojavio mit o propeleru?

Nekoliko oglasa je prikazivalo BMW slova na propelerima aviona, i ti oglasi nisu promovisali samo motore, već su predstavljali i korene i ekspertizu u pravljenju tih motora.

A niko se nije potrudio da kaže bilo šta povodom toga.

- BMW dugo vremena nije uložio trud da ispravimit da je BMW logo propeler, objasnio je Jakobs.

Zbog svega ovoga, ljudi su imali pogrešno verovanje o tome šta VMW logo predstavlja, ali sada je i ta zabluda napokon ispravljena.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Srba

    Vozim 525 nije los stabilen je jak samo nije udoban skup, I potrosac Laguna je super auto a inace vozim Eldorado Kad.. Vijeruj te mi I BMW I Mercedes su Kante za kadilaka pa I za Ford a USA. Priznajem samo Lexus 400lx ostalo ne.

  • On

    Prave najbolje aute ha ha ha ha ma kako da ne.

  • ko zna zna

    vozim bmw zato sto ne mogu da sebi priustim MERCEDES

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima