≫ 

"Porše" na struju: Ovo je "tajkan", najluksuzniji električni automobil na svetu (FOTO) (VIDEO)

Nemački gigant zvanično predstavio svoj prvi električni sportski automobil

  • 8
porsche taycan Foto: Porsche

"Porše" je spektakularnom svetskom premijerom, koja se istovremeno održavala na tri kontinenta, napokon predstavio javnosti svoj prvi potpuno električni sportski automobil. Nakon bezbroj najava, fotografija zamaskiranog modela, pa i test vožnji prototipova, "Porše" je konačno u potpunosti otkrio svoj prvi potpuno električni model, koji definitivno predstavlja najvažniju prekretnicu u istoriji ove marke.

porsche taycan Foto: Porsche

Sportska limuzina sa četvoro vrata jedinstven je model koji nudi tipične "Poršeove" performanse u paru sa svakodnevnom upotrebljivošću. U isto vreme, izuzetno napredne metode proizvodnje, vrhunske tehnloške osobine i same performanse "tajkana" postavljaju nove standarde održivosti i digitalizacije.

- Obećali smo pravi "porše" za doba elektromobilnosti - fascinantni sportski automobil koji ne samo da oduševljava u pogledu svoje tehnologije i vozne dinamike, već takođe pokreće strast kod ljudi širom sveta, baš kao što su to radili njegovi legendarni prethodnici. Sada ispunjavamo ovo obećanje - naglasio je Mihael Štajner, član Izvršnog odbora "Porsche AG" za istraživanje i razvoj.

porsche taycan Foto: Porsche

Prvi modeli su "tajkan turbo S" i "tajkan turbo" i najsnažniji su serijski modeli koje "Porše" trenutno ima u svojoj ponudi. Ostale, manje snažne verzije biće lansirane do kraja ove godine, dok će im se krajem sledeće godine pridružiti i model "tajkan kros turizmo". Do 2022. godine "Porše" će u elektromobilnost investirati više od šest milijardi evra.

Spoj snage i ekonomičnosti

U "turbo S" verziji "tajkan" razvija snagu od 560 kW (761 KS; potrošnja električne energije kod kombinovane vožnje 26,9 kWh/100 km; CO2-emisije kombinovano 0 g/km). Ubrzanje od 0 do 100 km/h dostiže za samo 2,8 sekundi, dok "tajkan turbo" ovaj sprint dostiže za 3,2 sekunde.

porsche taycan Foto: Porsche

"Turbo S" sa punom baterijom prelazi distancu od 412 kilometara, dok "turbo" može preći deonicu od 450 kilometara. Maksimalna brzina kod ovih modela s pogonom na četiri točka iznosi 260 km/h.

"Tajkan" je prvo serijsko vozilo sa sistemskim naponom od 800 V umesto uobičajenih 400 V kod ostalih električnih automobila. To omogućava vozačima da na putu za samo 5 minuta mogu napuniti bateriju za prelazak deonice od 100 km. Vreme punjenja baterije od 5 do 80% u idealnim uslovima iznosi 22,5 minuta.

Puristički spoljašni dizajn sa prepoznatljivim Porsche DNK

porsche taycan Foto: Porsche

Svojim jasnim purističkim dizajnom "tajkan" signalizira početak nove ere. Istovremeno su prepoznatljive karakteristike "Porše" dizajna. Spreda je veoma širok sa izraženim blatobranima, dok siluetu obeležava sportska krovna linija.

- "Tajkan" je spoj tradicije i budućnosti. On nastavlja priču o uspehu naše marke koja već više od 70 godina oduševljava ljude širom sveta. Ovaj dan obeležava početak nove ere - rekao je Oliver Blume, predsednik Upravnog odbora "Porsche AG" prilikom svetske premijere u Berlinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bungi

    6. septembar 2019 | 20:14

    Najluksuzniji,najbrži,najjači i najskuplji električni automobil na svijetu je komšijski Rimac Koncept 2.

  • Ker

    7. septembar 2019 | 12:47

    Zakasnili su, nemaju kapacitet za proizvodnju električnih automobila, masovnu proizvodnju, većina električnih automobila u narednom periodu dolaziće isključivo iz Kine!

  • Wtf

    7. septembar 2019 | 11:15

    Turbo u nazivu a nema turbinu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA