• 5

Od 0 od 1.000 na sat za samo jedan minut!

Iako je rezultat zaista impresivan, Bloodhound je "tek" šesti na listi najbržih automobila u istoriji

  • 5

Ne tako davno supersonični automobil Bloodhound se nalazio na ivici bankrotstva, pa je sve u vezi sa tim projektom trebalo da bude obustavljeno.

Međutim, testovi obavljeni na trkačkoj stazi u isušenom jezeru Haksken Pan u Južnoj Africi, gde je ova raketa na točkovima za samo 50 sekundi postigla brzinu od 1.010 kilometara na sat, pokazali su da ovaj jedinstveni projekat i dalje živi.

Iako je rezultat, postignut uz pomoć mlaznog motora EJ200, zaista impresivan, Bloodhound je "tek" šesti na listi najbržih automobila u istoriji.

Na sledećem testu trebalo bi da dobije dodatno pojačanje, jer je planirano da mu u tunel ispod motora bude ugrađena dodatna raketa.

Očekuje se da će nakon te nadogadnje Bloodhound biti u stanju da premaši brzinu od 1.200 kilometra na sat i da obori svetski rekord.

Autori projekta, međutim, još uvek imaju finansijske probleme, pa i pored njihove najbolje volje, budućnost supersoničnog automobila nije beš sasvim izvesna.

A da bi projekat Bloodhound dobio svoju finalnu verziju potrebno je još oko 13 miliona dolara, zbog čega konstruktori očekuju da će interesovanje medija za raketu na točkovima privući nove investitore.

(Telegraf.rs/Engadget)

Komentari

  • David

    Zeno, ako me neko trazi, odo cas do Nisa da natocim, kuci sam za 10 minuta 🤣

  • CRNI

    A koja mu je komercijalna svrha

  • Radza

    E ovo treba da nam otvori oci svima nama na balkanu .Dok savremeni svijet razvija tehnologiju nezamislivih razmjera mi se trvemo oko nacionalizma i vjerskog fanatizma . Ako ne promijenimo nacin razmisljanja nema nam spasa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima