≫ 

Još 10 stvari koje automobili pre 10 godina nisu mogli da urade

Nissan je jedan od proizvođača koji radi na tehnologiji koja bi vozačima trebalo da omogući da "vide nevidljivo"...

  • 6
BMW Serija 4

Foto: BMW

Brojne nove tehnologije sve su prisutnije u savremenim automobilima. Već smo pisali o 10 stvari koje današnji automobili mogu, a pre samo 10 godna nisu mogli da urade. Ovo je nastavak te priče:

1. Biometrika: Biometrika predstavlja poslednju veliku inovaciju kada su automobili u pitanju. Skeneri otiska prsta već su dostupni u Hyundaijevom modelu Santa Fe. Oni vozaču omogućavaju da startuje automobil bez ključa i da automatski podesi položaj sedišta i prikaz na ekranima.

2. Digitalni retrovizori: Audi e-tron je prvi automobil na svetu koji koristi virtuelna ogledala za prikazivanje okoline na ekranima u kabini. Isto rešenje, koje prenosi sliku sa kamera automobila, imaće i Lexus ES, kao i buduća elektirčna Honda E.

3. Veštačka inteligencija: Novi Range Rover Evoque dolazi sa sistemom nazvanim Smart Settings technology, koji koristi algoritme napredne veštačke inteligencije da, tokom vemena, nauči navike vozača, kako bi mogao da mu pripremi automobil pre nego što sedne za volan.

Land Rover tvrdi da je ova tehnologija "samoučeća" i da će tokom vremena potpuno naučiti način ponašanja i sva podešavanja koja odgovaraju vozaču, kao što su temperatura, postavke multimedijalnog sistema, sistema upravljanja i položaj sedišta.

Automobil Land Rover Range

Foto: Promo/Land Rover /Nick Dimbleby

4. Induktivni punjač: I pored sve veće zastupljenosti, elektirčni automobili ni izbliza nisu toliko zastupljeni, a ni infrastruktura za punjenje. Međutim, BMW je u prodaju pustio induktivni punjač, kome nisu potrebni kablovi. Uređaj, koji je dostupan u modelu BMW 530e, postavlja se ispod vozila, a sve što vozač treba da uradi je da naveze auto iznad njega i isključi motor.

5. "Nevidljiva hauba": Sa novim Range Roverom Evoque debitovala je Land Roverova tehnologija "nevidljive haube", koja koristi kamere da bi vozaču obezbedila jasan prikaz puta ispred i ispod njegovog vozila, na glavnom ekranu. To je veoma koristan dodatak kada se vozi po nepoznatom terenu van asfaltnih puteva.

6. Proširena stvarnost: Uporebom tehnologije virtuelne stvarnosti sistemi za zabavu u automobilu dobili su mogućnost da se izbegnu zdravstveni problemi koji su deci izazivale VR naočare tokom vožnje na zdanjem sedištu. Savremena VR tehnlogija u stanju je da "prekopira" virtuelni svet preko stvarnog i da tako eliminše probleme sa mučninom koje je preklapanje stvarnih pokreta vozila i pokreta unutar virturlnog sveta izazivalo kod dece.

Semafor

Foto: Wikipedia/ Ber

7. Odbrojavanje do promene semafora: Audi je nedavno predstavio sitem koji omogućava odbrojavanje do promene svetla na semaforu. U vožnji ulicom, kada se vozač približava semaforu, na displeju se pojavljuje odbrojavanje, kako bi vozač znao da li ima dovoljno vremena da ubrza i uhvati "zeleni talas" ili mora da počne da usporava.

8. Pronalaženje adrese: Nova govorna tehnologija za upravljanje navigacijom What3Words deli mapu sveta na kvadrate dimenzija 3 puta 3 metra i svakom od njih dodeljuje imena od po tri reči. Dovoljno je da vozač izgovori tri reči i navigacija će mu pokazati putanju.

9. Gledanje iza uglova: Nissan je jedan od proizvođača koji radi na tehnologiji koja bi vozačima trebalo da omogući da "vide nevidljivo". Njegovi I2V senzori, bukvalno su u stanju da vide iza uglova i da informaciju o tome prikažu na ekranu u kolima. Sistem je u stanju da savetuje vozača o najboljoj putanji kojom bi trebalo da se kreće tokom velikih gužvi.

Nissan Sports Sedan Concept

Foto: AP/Tanjug

10. Tempomat koji predviđa prepreke: Automatska kontrola brzine, odnosno tempomat, postoji odavno, ali nam sada dolazi tzv. prediktivni tampomat (Predictive cruise control). Taj sistem automobilu omogućava da prepozna vozilo koje dolazi u susret i lokaciju sa koje dolazi, kao i prepreku na putu ili semafor, i da na vreme uspori.

Video: Ovaj auto se sam vozi a uspostavlja i emocionalnu vezu sa vozačem

(Telegraf.rs/Autocar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    14. decembar 2019 | 06:59

    Nisu sposobni da nista sustinski promene, pa smisljaju ove nepotrebne gluposti..

  • Duki

    14. decembar 2019 | 09:18

    Naj yugo je sve to imao vec pre 20 god.

  • Ceda Ekser

    14. decembar 2019 | 10:05

    Induktivni punjac?🤔🤔Jos samo da molis Boga da negde u blizini ne grmi i seva da se nebi uzemljio i ugljenisao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA