• 2

Planirate kupovinu električnog automobila? On dolazi iz budućnosti i biće vaš najbolji drug na drumu

Volkswagen je razvio specijalnog robota, sličnog simpatičnom R2D2 iz Star Wars sage, koji je u stanju da autonomno puni električna i plug-in hibridna vozila

  • 2

Iako još uvek u test fazi, ovaj robot bi u skoroj budućnosti mogao da u potpunosti izmeni koncept punjenja električnih, odnosno plug-in hibridnih vozila, kakvog danas poznajemo.

Naime, robot, kojeg vozač poziva putem aplikacije, sa sobom "vuče" i jedinicu za punjenje, a "treniran" je da dođe do vozila i porta za punjenje, da otvori port i omogući jedinici za punjenje da se konektuje kako bi se napunile baterije.

U međuvremenu, robot može da ode i "usluži" i druga vozila koja čekaju, u tandemu sa jedinicom za punjenje, a da se proces završi, robot dolazi da diskonektuje punjač i vraća jedinicu za punjenje na svoje mesto.

VW, Robot Punjač

Foto: Volkswagen

Robot je opremljen mnoštvom senzora i skenera kako bi nesmetano mogao da se kreće i manevriše na parkingu, dok je jedinica za punjenje kapaciteta 25kWh i sposobna je da jednosmernom strujom napuni baterije snagom do 50kW.

Kada ovaj način punjenja zaživi, izmeniće dosadašnji sistem punjenja pomenutih vozila, budući da više neće biti potrebno graditi posebna mesta za dopunjavanje već će ovim praktično svaki veći parking moći da bude hab za punjenje baterija.

VW, Robot Punjač

Foto: Volkswagen

Video: Neobična vozila za one sa istančanim ukusom i dubokim džepom

(Telegraf.rs/TopSpeed/Motor1)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    Dok Srbija ne popravi zakon ili dok ne odem odavde, od električnih automobila nema ništa.

  • Coki

    Haha ma daj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima