• 0

Novi Hyundai stiže 2023. i za izbegavanje gužvi u saobraćaju je pravi majstor

Vožnja u vazduhu omogućava da se vozač i tri putnika prevezu brzinom do 180 km/h na razdaljinu od 96 kilometara

  • 0

Uber je na Salonu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) predstavio svoje planove za leteći taksi. U nastojanju da izbegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ta kompanija je prikazala razvijeni model električnog aviona kreiran u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundai.

Uber želi da ponudi avionsku vožnju koja će omogućiti da pilot i tri putnika prelaze gradske relacije do razdaljine od 96km, brzinom od 180km/h. Uber i Hyundai su udružili snage da bi dizajnirali "lično leteće vozilo" (skraćeno PAV - Personal Air Vehicle), koje je veoma slično helikopteru sa četiri propelera i može da uzleće i sleće vertikalno, prenosi britanski Guardian.

Uber se nada da će ovu uslugu moći da ponudi do 2023. godine. Američka kompanija se već udružila i sa proizvođačima aviona i helikoptera Embraer i Bell Helicopter, sa ciljem razvoja sopstvenih letelica.

Inače, električni avion S-A1, koji će proizvesti Hyundai, predstavlja najnoviji pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Ali, potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za automobilskom. Prvi komercijalni avion sa pogonom na struju, stari hidroavion koji opremljen elektromotorom, imao je prvi probni let tek prošlog meseca.

U međuvremenu, Sony je na CES-u takođe predstavio prototip električnog automobila nazvan Vision-S, u potpunosti opremljenog sopstvenom tehnologijom. Nije, međutim, još uvek jasno da li japanska kompanija namerava da proizvede sopstvene automobile ili razvija auto-tehnologiju kako bi je prodala drugim proizvođačima.

(Telegraf.rs/V.N.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima