• 0

Teslin autopilot uspešno eskivirao "filmski policijski manevar" i spasao život vozaču

Sudar uopšte ne izgleda ozbiljno, sve dok ne shvatite da je automobil namerno proklizao pred velikim džipom...

  • 0

Jedan Tesla Model 3 je, prilikom preticanja na autoputu, bio bočno "očešan" od strane Jeep-a koji se kretao sporijom trakom. Međutim, zahvaljujući autopilot sistemu Tesla je uspeo da zadrži pravac i izbegne veći sudar.

Iako, na prvi pogled, sudar izgleda bezazleno. Blatnjavi Jeep je imao problem da održi pravac i ostane u svojoj traci. U trenutku dok ga je, iz trake za preticanje, obilazio Tesla, iznenada je skrenuo i udario ga bočno, u predelu iza zadnjih vrata.

Ceo događaj možete na snimcima da pogledate iz nekoliko uglova.

Taj deo zadnjeg automobilskog krila je zona koja se cilja prilikom izvođenja takozvanog "PIT manevra" (engl. Pursuit intervention technique), taktike sustizanja i onesposobljavanja automobila za dalju vožnju, navodi InsideEvs.

Iako ga najčešće koristi policija prilikom potere, "PIT manevar" nehajno znaju da izvedu i nesavesni vozači. Manevar se sastoji u tome da se vozilo koje prati, prednjim branikom bočno približi vozilu koje je ispred i naglo skrene.

I dok udareno vozilo gubi kontrolu na zadnjim točkovima i počinje da proklizava, pratilac nastavlja da skreće sve dok ne izgura vozilo iz trake. Praćeno vozilo počinje da se vrti i na kraju izleće sa puta.

Ipak, da Teslin autopilot nije odreagovao u trenutku posledice "PIT manevra" zasigurno bi nastupile, pogotovu pri brzini od 120 km/h, koliko vozač navodi da su išli.

Tesla Model 3, iako je prvo počeo da proklizava, uspeo je da zadrži pravac i nastavi pravolinijsko kretanje, a vozač je siguran da bez autopilota ne bi prošao bez ijedne povrede.

(Telegraf.rs/T.T.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima