≫ 

16.000 kazni: Zabrana vožnje starih dizelaša masovno se krši

Kršenje zabrane nije jeftino...

  • 7

Gradovi Hamburg, Berlin, Štutgart i Darmštat prijavili su više od 16.000 lica koja su prekršila zabranu upotrebe starijih “neekoloških” dizel automobila.

Nekolicina nemačkih gradova odlučila je prošle godine da uvede zabranu upotrebe određenih dizel vozila, jer emituju mnogo azotnih oksida. Kako kažu predstavnici vlasti iz ovih urbanih sredina glavni razlog za zabranu je preporuka EU da količina azotnih oksida ne sme biti veća od 40 mikrograma po kubnom metru.

Gradske vlasti pomenutih gradova ističu da je “tamna brojka” vozila koja se i dalje koriste uprkos zabrani izuzetno velika, odnosno da je broj onih koji nisu kažnjeni za vožnju daleko veći od navedenih 16.000 lica.

Stvari su posebno kritične u Darmštatu gde vozači po svemu sudeći nimalo ne mare za zabrane.

Dizel, TDI

Foto: Pixabay.com

Taj grad je, od juna prethodne godine kada je ova zabrana stupila na snagu, zabeležio čak 13.000 prestupa. Naime, vozila koja koriste dizel gorivo, a ne poštuju najmanje Euro 5 norme, ne mogu u određene delove grada. Isto važi i za benzinske modele koji ne poštuju minimum Euro 2 norme.

Gradski čelnici u Darmštatu ističu da je posebno teško “uhvatiti” one koji ne poštuju zabranu, jer policija ne može da prekontroliše svako vozilo koje ulazi u određeni deo grada. U Darmštatu je većina onih koji su prekršili zabranu upotrebe vozila uhvaćena kamerama, ali tek onda kada su napravili neki drugi prekršaj - prekoračili brzinu, ili prošli kroz crveno svetlo na semaforu.

Slična situacija sa evidentiranjem onih koji uprkos zabrani voze svoje “prljave” automobile po gradu je i u Štutgartu. U toj metropoli je prošle godine za period od aprila do decembra napisano nešto više od 2.900 kazni za kršenje zabrane. Zapravo, napisano ih je više od 6.700, ali je polovina odbačena na sudu nakon žalbi građana, jer su u grad ušli sa opravdanim razlogom. Podsetimo, Štutgart je zabranio upotrebu dizel vozila na celom svom području.

Auspuh, dim

Foto: Flickr/frankieleon

U Hamburgu nije dozvoljeno koristiti starija dizel vozila samo na dve deonice u gradu. U 2019. godini policija u Hamburgu evidentirala je 246 prekršaja zabrane i naplaćeno je ukupno 7.300 evra kazni, prenosi AutoRepublika.

Nemačka prestonica zabranila je upotrebu dizel vozila koja ne poštuju makar Euro 5 norme u nekoliko ulica, a ukupna dužina puta kojim ne smeju da se kreću iznosi svega 2,9 kilometara. Policija u Berlinu je od novembra 2019. godine do 20. januara ove godine kaznila 51 vozača, sve na osnovu slučajnih provera tokom redovne kontrole saobraćaja.

Kršenje zabrane nije jeftino. U Štutgartu se za automobil plaća kazna (+druge naknade) od 108 evra, isto toliko je i u Darmštatu. U Berlinu ko prekrši zabranu mora platiti 20 evra (za automobil), 25 evra je za autobuse, dok je za kamione 75 evra. U Hamburgu je kazna za vozače automobila 25 evra, a za kamione 75 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    30. januar 2020 | 09:58

    Staje ekonomija..slaba prodaja novih auta..amerika koči uvoz iz evrope..sve će da urade da bi naterali narod da kupuje nova vozila..

  • Sibin

    31. januar 2020 | 12:11

    Oni bar mogu da kupe nov auto a sta cemo mi????!!!!!

  • Johan

    30. januar 2020 | 09:59

    Udario gestapov po dzepu opala prodsja novih kola pa kud ce stace istrebljuju krseve a nasi jedva docekali da ih se dokopaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA