≫ 

Rešenje najvećeg problema autonomnih vozila naučnici pronašli "ispod zemlje"

Loši vremenski uslovi "zbunjuju" autonomna vozila, pa njihovi sistemi postaju beskorisni. Načnici imaju inovativo rešenje...

  • 1
auto, zima, sneg Pixabay.com

Iako upotreba potpuno autonomnih vozila u svakodnevnom saobraćaju još uvek nije zaživela, ova tehnologija brzo napreduje. Cadillac-ov "Super Cruise" i Teslin "Autopilot" sistem, spadaju među najnaprednije sisteme koji su trenutno dostupni. Ipak, ova tehnologija suočava se sa problemima kada se nađe u uslovima surovih vremenskih prilika.

Samoupravljajuća vozila, uz detaljne mape puta, oslanjaju se na kamere i "lidar" (laserski sistem detekcije) kako bi mogla da se kreću željenom putanjom. Problem leži u tome što su efekti ovih tehnologija značajno umanjeni u vremenskim uslovima kiše, snega, magle, odnosno kada dođe do drastičnog pada vidljivosti.

Istraživači Masačusetskog tehnološkog institute (MIT), primenjujući drugačiji pristup ovom problemu, rade na sistemu koji putanju određuje na osnovu podataka ispod, a ne iznad zemlje.

Ovu tehnologiju u nastajanju, istraživači su nazvali "lokalizujući radar koji prodire kroz podlogu". Princip rada zasniva se na tome da vozilo šalje električne impulse kroz podlogu kako bi utvrdilo sastav tla ispod površine puta.

Električni impulsi stvaraju svojevrstan "otisak prsta" podloge po kojoj se vozilo kreće i tu informaciju vozilo koristi kako bi sebe lokalizovalo, bez upotrebe kamera ili lidara. Tehnologija posebno daje rezultate u uslovima kada je put pokriven snegom i kada linija koja odvaja trake puta nije vidljiva, navodi Car and Driver.

- Ovaj pristup predstavlja praktičan način da se autonomnim vozilima omogući kretanje i u lošim vremenskim uslovima a da vozilo, uz pomoć laserskih skenera i kamera, mora da "vidi" putanju ispred sebe, kaže profesorka na MIT-u Danijela Ras.

Mape podloge, kako smatraju istraživači, bile bi upotrebljive tokom dužeg vremenskog perioda u odnosu na uobičajene mape, jer su promene koje se njih tiču mnogo ređa pojava. Ipak, zasebna primena ove tehnologije nije dovoljna, jer nije u stanju da prepozna rizike iznad površine puta poput pešaka, drugih automobila i svih drugih potencijalnih prepreka.

Iako zahteva mnoga unapređenja kako bi bila upotrebljiva u praksi, ova inovativna ideja je korak napred ka tome da autonomna vozila postanu svakodnevica na putevima širom sveta.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA