Svemirski Aston Martin od "četiri banke" izlazi na crtu mnogo mlađim i moćnijim supersportistima

Želja restauratora je da ovim jedinstvenim Astonom postignu cilj koji koji je prvobitno i bio zacrtan - postizanje masimalne brzine od 322 kilometra na sat

  • 2
Aston Martin Bulldog Printscreen: Twitter/@AutoRepairTechs

Poznato je da britanski Aston Martin proizvodi neke od najbržih automobila na svetu, a neki on najbržih među njima su aktuelni modeli Valkyrie, Valhalla i Vulcan. Međutim, jedan automobil je, još pre 40 godina, bio začentik superbrzih Astona.

Aston Martin Bulldog koncept svetu je predstavljen pre 40 godina. Delo je dizajnera Vilijama Taunsa, koji je šezdesetih dizajnirao i originalni DBS, i nastao je kao prototip sa idejom da bude proizveden u maloj seriji od svega 15 do 20 primeraka.

Nažalost, visoka cena projekta učinila je da se ne odmakne dalje od prototipa, pa je tako jedini napravljeni primerak podvrgnut testovima brzine, na kojima je 1981. godine dostigao maksimalnih 307 kilometara na čas.

Sada, međutim, firma Classic Motor Cars, iz Bridžnorta, želi da sa ovim jedinstvenim Astonom postigne cilj koji koji je prvobitno 1979. i bio zacrtan - postizanje masimalne brzine od 200 milja na sat (322km/h). Pošto ga prethodno restaurira, naravno.

- Želimo da vratimo automobilu njegovu originalnu konfiguraciju, ali bismo mogli da ugradimo i neke moderne komponente kako bismo ga učinili pouzdanijim. Iznad svega, međutim, želimo da zadržimo originalan izgled i arhitekturu automobila, rekao je direktor Classic Motor Cars-a Najdžel Vudvord.

Aston Martin Bulldog pokreće V8 motor zapremine 5,3 litara, opremljen sa dva Garrett turbopunjača, koji proizvodi maksimalnih 600 konjskih snaga, piše Motor1.

Tokom restaruacije, Classic Motor Cars planira da sarađuje inženjerima koji su pre četiri decenije radili na automobilu. A ukoliko ne budu mogli da pronađu neke od delova koji nedostaju, planiraju da ih sami naprave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA