≫ 

Ovaj Porsche ide potpuno sam, dok "vozač" na tabletu prati kuda

Vozilo koje samo prepoznaje okruženje u kojem se nalazi i kreće se na osnovu toga već je testirao nemački proizvođač

  • 1
Porsche Cayenne, Autonomna vožnja Printscreen: YouTube/CarBuzz

Taycan je prvi Porsche na električni pogon, čija je proizvodnja nedavno počela, a slavni nemački proizviđač već se sprema za sledeći revolucionarni korak - autonomni automobil. Porsche već testira ovu tehnologiju koristeći model Cayenne.

Taj autonomni automobil nećete uskoro videti na ulici, ali tehnologija razvijena u saradnji sa kompanijom Kopernikus Automotive, za sada se koristi da bi se videlo kako autonomni automobili mogu da se iskoriste u Porsche-ovoj radionici i olakšaju posao inženjera.

Pre nego što se "autonomni" Cayenne provoza po radionici, Posche je stvorio digitalnu verziju probne lokacije u Ludvigsburgu u Nemačkoj. Nakon toga podaci iz digitalnog testa iskorišćeni su kako bi se „istrenirao“ sistem veštačke inteligencije, koji zahteva manje senzorne tehnologije nego tradicionalna autonomna tehnologija, što smanjuje troškove proizvodnje. Ova napredna tehnologija veštačke inteligencije testirana je zatim u realnosti uz pomoć Porsche Cayenne-a.

- Ovo je pomak sa senzora u vozilu na senzore u spoljašnjem okruženju i pomak sa relativno krutog programiranja na inteligentne sisteme bazirane na podacima - kaže Aleksander Has, projektni menadžer za autonomnu vožnju iz Porsche-ove radionice.

Koristeći tablet za upravljanje vozilom, inženjeri su mogli da voze Cayenne potpuno autonomno od parkinga do platforme za podizanje i nazad. Iz Porsche-a kažu da korišćenje autonomih vozila u radionici ima veliki broj prednosti, piše Carbuzz.

Popravke mogu da se obave brže i jeftinije, a Porsche je uspeo da prikupi vredne informacije o autonomnoj vožnji baziranoj na veštačkoj inteligenciji. Ta kompanija u budućnosti želi da primeni ovakvu tehnologiju na luke, logistiku i parking mesta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA