≫ 

Uprkos korona virusu: Ovo su sve premijere otkazanog Salona automobila u Ženevi

Mnogi proizvođači automobila su najavili šta će predstaviti u senci švajcarskih Alpa, a čak i ti rani znaci sugerisali su da će ovogodišnja ponuda biti vrlo raznovrsna

  • 1
Salon automobila Ženeva Foto: Twitter/GIMS Swiss/Promo

Salon automobila u Ženevi, koji je trebalo da se održi od 5. do 15. marta, oduzeo je dosta vremena svetskim proizvođačima za pripreme. Prva velika međunarodna automobilska smotra ove godine, međutim, u petak je otkazana zbog pojave korona virusa.

Mnogi proizvođači automobila prethodno su najavili šta će predstaviti u senci švajcarskih Alpa, a čak i ti rani znaci sugerisali su da će ovogodišnja ponuda biti vrlo raznovrsna, u rasponu od porodičnih hečbekova i SUV modela do najnovijih super automobila visokih performansi.

Ovo su neki od glavnih noviteta koji je trebalo da budu predstavljeni na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi:

Alfa Romeo

Nema zvaničnih informacija o tome šta je Alfa Romeo trebalo da otkrije u Ženevi, ali je italijanski proizviđač na Twitteru objavio video od sedam sekundi, obećavajući "momentalni povratak" na ženevskom sajmu. Moćan zvuk motora koji prati video ukazuje da se spremalo nešto veoma uzbudljivo.

Video je podstakao spekulacije da je u pitanju verzija modela Giulia Quadrifoglio visokih perfomansi, koja bi Alfi mogla da pomogne u nadmetanju sa tržišnim liderima kao što su BMV i Mercedes, a glasine sugerišu da bi to mogao biti model GTA sa motorom snažnijim od 600KS.

Aston Martin Vantage

Aston Martin Vantage više nije samo sportski kupe, jer je "bejbi Aston" sada dostupan i kao kabriolet. Za samo 60kg mase manje, koliko je trebalo za pretvaranje u kabriolet, Vantage Roadster je dosta brz (0-100km/h za 3,8 sekunde; maksimalna brzina 305 km/h), a sklopivi krov olakšava slušanje "urlika" Astonovog V8 turbo motora sa 503KS.

Audi A3 Sportback

Iako ne izgleda drastično drugačije od automobila koji zamenjuje, velika je verovatnoća da će novi Audi A3 predstaviti impresivne nove tehnologije koje smo već videli na sestrinskim automobilima Seat Leon i VW Golf - kao što su nova digitalna komandna tabla, bezbednosni sistem, napredne funkcije povezivanja i pametni glasovni asistent sličan Alexi.

Audi Foto: Pixabay.com

BAC Mono Mk 2

Džeremi Klarkson bio je veliki obožavalac originalnog BAC Mono superautomobila s jednim sedištem, tako da će domaćin Grand Toura verovatno biti zadovoljan što ove godine stiže nova verzija. To je doslovno sve što se zna o automobilu do sada, osim činjenice da će Klarkson morati da sačeka pre nego što isproba potpuno novi Mono, jer automobil neće ući u proizvodnju do leta 2021. godine.

Bentley Mulliner Bacalar

Bentley ove godine u Ženevi trebalo da izloži nešto veoma specijalno: ultra-ekskluzivni luksuzni model limitirane serije. Informacije od modelu Mulliner Bacalar trebalo je da budu objavljene na sajmu, tako da se o njemu sada malo zna, iako Bentley tvrdi da automobil "predstavlja grandiozno putovanje koje uzbuđuje"...

Cupra Formentor

Cupra je na prošlogodišnjem salonu automobila u Ženevi predstavila svoj prototip plug-in hibridnog SUV-a Formentor, koji ove godine ulazi u proizvodnju. To je sve što je Cupra potvrdila o automobilu do sada, ali kako su originalnom prototipu izgleda bile potrebne samo sitne promene da bi bio spreman za put, ne očekuje se ništa drastično drugačije od automobila izloženog 2019. godine.

Cupra Formentor Foto: Cupra

Cupra Leon

Formentor nije jedini novi automobil Seatovog sportskog odeljnja. Tu je i sportski blizanac Seata Leon - Cupra Leon. Cupra tvrdi da njihov novi "hot heč" nudi odlične performanse, zahvaljujući pre svega dvolitarskom turbo-benzinskom motoru od 305KS, kao i hibridnoj verziji motora od 241KS. Automobil ima petoro vrata i prostraniju unutrašnjost, a u prodaji će se u prodaji kasnije ove godine.

Cupra Leon Foto: Cupra

Czinger 21C

Mnogo je superautomobila trebalo da bude prikazano na Sajmu automobila u Ženevi, a jedan od najneobičnijih je Czinger 21C. Debitantski model novog kalifornijskog proizvođača predstavlja se kao "revolucionarni hiper-automobil za 21. vek", zahvaljujući moćnom hibridnom pogonu od 1.233KS i upotrebi tehnolgije 3D štampe pomoću koje nastaje najveći deo kosntrukcije ovog automobil.

Czinger 21C Printscreen: YouTube/Czinger Vehicles

Dacia na struju

Rumunska Dacia je u Ženevi trebalo da predstavi jedan od najzanimljivijih automobila na izložbi: koncept koji predstavlja njihov prvi potpuno električni model. Ništa drugo nije otkriveno o automobilu, ali je vrlo verovatno da prototip u velikoj meri predstavlja automobil spreman za proizvodnju, jer je Dacia najavila da želi da lansira potpuno električni auto za gradsku vožnju u narednih nekoliko godina.

DS 9 limuzina

Nova luksuzna limuzina iz PSA grupacije sprema se da uđe u tržišnu utakmicu sa Audijem A6, Mercedes E-klasom i BMV-om 5 serije.  državajući francusku eleganciju prethodnika DS serije, nova limuzina nudi elegantnu spoljašnjost za koju kompanija kaže da koketira sa originalnim Citroenom DS iz 1955. godine, popularnom "ajkulom", što se jasno vidi po žmigavcima.

Citroen DS9 Foto: DS

Auto će imati tri benzinsko-električne hibridne verzije iteracije, od kojih je prva sa 225KS i mogućnošću prelaska između 40 i 50 kilometara u režimu nulte emisije izduvnih gasova. Uz hibridnu verziju, biće dostupna i verzija sa benzinskim motorom.

Pagani Imola

Iako Pagani zvanično nije potvrdio šta je planirao da predstavi u Ženevi ove godine, očekivalo se da će na štandu ostaviti prostor za svoju najnoviju kreaciju - super automobil Pagani Imola, fokusiran na trkačku stazu.

Pagani se ponosno hvali kako je Imola predstavlja "moćnu tehnologiju za trkačke staze i puteve", što je lako videti iz zahtevanih specifikacija. Pogon čini V12 turbo motor od 815KS (najsnažniji motor ikad instaliran u jednom Paganiju). Proizvođač tvrdi da je automobil prošao 16.000km "trkačkom brzinom" oko italijanske trkačke staze čije ime nosi.

Hyundai i20

Potpuno novi Hyundai i20 predstavlja veliki odmak od prethodnog dizajnerskog rešenja. Novi i20 je u odnosu na stari automobil poboljšan na tehničkom planu, a u Hyundaiju kažu da automobil ima komandnu tablu sa dva displeja od 10.25 inča, novi bezbednosni sistem, a u ponudi je i hibridna verzija motora.

Hyundai i20 Foto: Hyundai

Kia Sorento

Kia je na sajmu trebalo da otkrije naslednika svog najvećeg modela Sorento, SUV-a sa sedam sedišta. Kia tvrdi da novi Sorento ima više od "rafinirane odvažnosti" njihovog upečatljivog stila, jer kompanija kaže da će novi vodeći SUV biti prostraniji i sa više naprednih tehnologij od modela koga zamenjuje.

Morgan Plus 4

Čuveni britanski proizvođač Morgan planirao je da otkrije novi model na izložbi u Ženevi. Nakon što je prošle godine pokazao svoj model Plus Six u Švajcarskoj, očekuje se da će ove godine izaći sa "mlađim bratom" - modelom Plus 4 (iako to tek treba da bude zvanično potvrđeno). Zna se da će se imati četvorocilindrični motor i potpuno aluminijumsku šasiju sličnu onoj koja podupire Plus Six, sa opcionim ručnim menjačem, mada Morgan još ne želi da otkrije sve karte.

Rimac C_Two

Tehnički gledano, Rimac C_Two ne debituje ove godine, jer je ta kompanija još 2018. izložila prototip novog modela svog električnog hiper automobila. Međutim, Rimac je u Ženevi trebalo da izloži automobil spreman za proizvodnju, sa "poboljšanjima dizajna, ergonomije i performansi" i novim imenom koje će zameniti "nadimak" C_Two.

Rimac C_Two Printskrin: YouTube/RimacAutomobili

Škoda Octavia RS iV

Asortiman porodičnih automobila Škoda Octavia uskoro će biti kompletan, jer je češki proizvođač najavio sportski RS iV model. Kako automobil ima hibridni motor od 241KS ispod haube, Škoda tvrdi da novi top model Octavije "kombinuje porodičnu univerzalnost i sportske performanse automobila, koji je održiv i efikasan". Ako limuzina nije dovoljno prostrana za vas, Škoda će takođe prodavati i novu Octavia RS iV karavan.

Škoda Octavia RS 2020 Foto: Škoda

Toyota SUV

Na sceni malih SUV automobila uskoro će se pojaviti potpuno novo lice - Toyotin kompaktni krosover. Više saznanja o tome trebalo je da dobijemo u Ženevi. Toyota je potvrdila da će se njen model zasnivati na istoj platform kao i novi Yaris, kao i da će imati opciju hibridnog motora.

Volkswagen Golf GTD

Uprkos svojoj ulozi u skandalu "dizelgejt", čini se da Volkswagen i dalje gaji ljubav prema dizelu, jer je jedan od sajamskih hitova iz Volfsburga trebalo da bude nova dizel "hot-heč" verzija aktuelnog  Golfa "osmice".

VW još nije otkrio performanse, iako tvrdi da je četvorocilindrični dizel motor ovog automobila snažniji, efikasniji i manje zagađuje od onog koji je pokretao prethodni Golf GTD. Ovo, hrabro kaže proizvođač automobila, znači da će novi GTD imati "jedan od najčistijih motora sa sagorevanjem na svetu".

Golf GTD Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf GTI

Kruna Volkswagen "ženevske" ponude trebalo je da bude nova verzija kultnog Golfa GTI, automobila koji je izmislio pojam "hot-heč". Detalji o performansama i tehničkim specifikacijama još uvek se drže u tajnosti, mada se očekuje da će novi GTI ispod haube verovatno imati dvolitarski turbo benzinski motor od 240KS.

Golf GTI Foto: Volkswagen

(Telegraf.rs/V.N./M.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA