• 31

Raskrsnica: Kako se kreću vozila pod pratnjom?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da date odgovor za manje od minut...

Raskrsnica, Vozila pod pratnjom

Ilustracija: Nikola Jovanović

Saobraćaj na raskrsnici na slici nije regulisan semaforima, već samo sa dva saobraćajna znaka.

Ulicom sa pravom prvenstva prolaza kreće se putnički automobil. Sa njegove leve strane dolaze limuzine pod pratnjom. Sa druge (gornje) strane raskrsnice, u ulici sa prvenstvom prolaza, pešaci prelaze ulicu.

Kojim redosledom bi trebalo da se odvija saobraćaj na raskrsnici u situaciji na slici:

1. Pešaci - automobil - vozila pod pratnjom
2. Pešaci - vozila pod pratnjom - automobil
3. Automobil - pešaci - vozila pod pratnjom
4. Automobil - vozila pod pratnjom - pešaci
5. Vozila pod pratnjom - pešaci - automobil
6. Vozila pod pratnjom - automobil - pešaci

Raskrsnica, Vozila pod pratnjom

Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor:

Vozila pod pratnjom (koja treba razlikovati od vozila sa pravom prvenstva, što su: hitna pomoć, policija i vatrogasci) imaju pravo prvenstvo prolaza uvek, osim u slučaju nailaska na crveno svetlo semafora ili na policajca. Dakle, i vozila pod pratnjom moraju da poštuju svetlo na semaforu i policajca koji reguliše saobraćaj na raskrsnici.

Na vozila pod pratnjom se ne primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se tiču ograničenja brzine, propuštanja pešaka ili zabrane presecanja kolone pešaka, zabrane preticanja i obilaženja vozila - pod uslovom da ne ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Kako na raskrsnici na slici nema ni semafora ni policajca, vozila pod pratnjom imaju apsolutno pravo prvenstva, uključujući i nepoštovanje zabrane presecanja kolone pešaka. A budući da su pešaci, čiju kolonu vozila pod pratnjom presecaju, logično je da će, po njihovom prolasku, oni nastaviti prelaženje ulice.

Iz ovoga sledi da je tačan odgovor - Broj 5: Vozila pod pratnjom - pešaci – automobil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mire

  A šta ako pešaci ne obraćaju pažnju na vozila sa pratnjom jer možda oni misle da oni imaju prvenstvo jer su na pešačkom prelazu ( mislim na ovaj slučaj jer na slici nisu ni kola hitne pomoći ni vatrogasna kola ni obeležena policijska kola). A druga stvar, ko daje pravo vozilu pod pratnjom da zgazi pešaka na pešačkom prelazu?

  4
  1

  Podelite komentar

 • Djomla

  No 5. (pod pretpostavkom da su ovo zaista vozila pod pratnjim jer nemaju plavo crvena svetla) Vozila pod pratnjom uvek imaju prvenstvo prolaza. Vozilima moze biti dodeljena pratnja drugih (vojska, policija,..) ili mogu biti sama opremljena svetlosnom signalizacijom. "Vozilo pod pratnjom nije u obavezi da propusti pešaka na pešačkom prelazu. Pešaci ne smeju da stupe na kolovoz i dužni su da se sklone sa kolovoza kako bi vozilu pod pratnjom obezbedili nesmetani prolaz. "

  0
  1

  Podelite komentar

 • Pero

  Oni imaju pravo da gaze sve ispred sebe

  4
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima