≫ 

Zbog jednog Ferrarija je hteo da proda kuću, sad zbog drugog kreće tragom obešenog iračkog diktatora

Kada je Amerika 2003. izvršila invaziju na Irak, kolekcija od 1.000 automobila je trebalo da bude zapaljena, ali je Ferrari F40 nekako uspeo da preživi...

  • 0
Ferrari F40 Printscreen: YouTube/Petrolicious

Skot je veliki ljubitelj Ferrarija, kojih ima nekoliko u svojoj garaži. Voli da ih sređuje i restaurira, da radi na njima i da na njih prenese deo svoje životne facinacije i ljubavi prema tim čuvenim automobilima. Ferrariju je posvetio i svoj YouTube kanal Ratarossa i istoimeni sajt.

Jedna od njegovih najvećih fascinacija, još od detinjstva, čuvena Ferrari F40. Istovremeno, to je i jedan od automobila koje bi najviše i želeo da ima u svojoj kolekciji. Zato je sebi zadao gotovo nemoguć zadatak.

Pošto mu prethodno nije uspelo da od jednog dilera kupi F40, zbog koga je bio spreman da proda deo svoje kolekcije i podigne hipoteku na kuću, rešio je da pronađe i kupi napušteni Ferrari F40, poslednji put viđen u Iraku 2012. godine, koji je bio vlasništvo najstarijeg sina Sadama Huseina, Udaja.

O Udaju Huseinu, inače velikom ljubitalju automobila, američki nedeljnik Time je 2003. godine pisao da je tada posedovao kolekciju od oko 1.000 automobila.

Međutim, kada je Amerika 2003. godine izvršila invaziju na Irak, Udaj je naredio da cela njegova kolekcija bude uništena, kako niko ne bi mogao da se dočepa automobila. Iako je kopletna kolekcija tada zapaljena, Ferrari F40 je nekako uspeo da preživi i do 2012. godine se više puta pojavljivao na fotografijama. Za to vreme, autombil je prilično propao. Farba mu je izbledela, mnogi delovi nedostaju, a automobil je, prema fotografijama, bio pun peska.

Ferrari F40, Udaj Husein Printscreen: YouTube/Ratarossa

I pored toga što u poslednjih osam godina o ovom iračkom Ferrariju nema ni traga, ni glasa, Skot smatra da je baš zbog svoje istorije, Udajev F40 pravi automobil za njega. Zato je u svom poslednjem videu zatražio od svih koji nešto znaju o tom automobilu da sa njim podele te informacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA