• 32

Da li vas na Slaviji još uvek obliva znoj: Ko ima prednost u kružnom toku?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da za manje od minut date odgovor...

  • 32

Još jedna zanimljiva situacija u saobraćaju je pred vama. Na raskrsnici, u čijem centru se nalazi kružni tok, nema semafora ni saobraćanih znakova. Saobraćaj reguliše horizontalna signalizacija.

Ovo je jedna od najsloženijih situacija u saobraćaju koje smo imali u poslednje vreme. Zato dobro pogledajte koje se vozilo gde nalazi, pa odgovorite kojim redosledom će se vozila kretati kroz raskrsnicu.

Kojim redosledom će se vozila kretati kroz raskrsnicu?

Glasajte
Raskrsnica, ostrvo, policija, tramvaj, auto, bez znakova

Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor

U situaciji prikazanoj na slici, postojanje kružnog toka na raskrsnici ne menja situaciju u pogledu poštovanja saobraćajnih znakova i pravila. Ovde prvo treba uočiti da je raskrsnica regulisana saobraćajnim znakovima koji se nalaze na kolovozu. Trouglovi iscrtani na kolovozu označavaju nailazak na put sa prvenstvom prolaza.

Kroz raskrsnicu prvo prolaze crni i plavi auto, jer se nalaze u ulici sa pravom prvenstvom prolaza (nemaju poprečnu stop liniju na ulazu u raskrsnicu, za razliku od vozila koja dolaze iz poprečnog pravca) i imaju prednost u odnosu na beli auto, pošto mu dolaze sa desne strane.

Posle belog auta kroz raskrsnicu sledeći prolazi tramvaj, jer u međusobnom odnosu svih vozila koja se nalaze u ulici bez prvenstva prolaza on ima apsolutnu prednost.

Zatim ide policijsko vozilo (nije pod rotacijom, pa samim tim nema pravo prvenstva prolaza), jer skreće udesno i time u žutom autu dolazi sa desne strane. Poslednji kroz raskrsnicu prolaze žuti, pa crveni automobil.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima