≫ 

Potrebna vam je samo Bond-devojka: Automobil koji može da se "vozi" pod vodom stvarno postoji

Švajcarski dizajner i kostruktor koncept vozila Rinspeed, 2008. je predstavio svoj model sQuba, prvi automobil koji je mogao da "lebdi" ispod vode...

  • 1
Rinspeed sQuba Foto: Rinspeed

Tačno 30 godina nakon što je snimljen čuveni film iz serijala od Džejmsu Bondu "Špijun koji me je voleo" (The Spy Who Loved Me), koga pamtimo po sceni u kojoj se Rodžer Mur i Barbara Bah "voze" pod vodom u belom Lotusu Esprit, jedna proizvođač je poželeo da napravi jedno takvo vozilo.

Mali švajcarski dizajner i kostruktor koncept vozila - Rinspeed, 2008. godine je predstavio svoj model sQuba, zvanično prvi automobil koji je mogao da "lebdi" ispod vode, nastao na konstrukciji Lotusovog modela Elise.

U pitanju je električni automobil koga pokreću tri elektromotora, od koga jedan pokreće automobil na kopnu, dok dva služe za podvodnu "vožnju". Tada je pogon na zadnje točkova. Kada se njime uđe u vodu, sQuba plovi po površini dok vozač, ili "kapetan", ne pusti vodu u kabinu kako bi automobil zaronio.

Podvodna vožnja moguća je do dubine od 10 metara, kada dva elektromotora i propeleri koje oni pokreću omogićavaju vožnju u ovoj jedinstvenoj "kabriolet podmornici". sQuba nije projektovana za dublje zarone, pa bi "bondovska" jurnjava iz filma ili zaron do morskog dna bili nemogući.

Unutrašnjost automobila je napravljena od na vodu i na sa otpornih materijala i opremljena maskama i bocama sa kiseonikom.

Što se performansi tiče, Rinspeed sQuba po kopnu može da se kreće maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat. Po površini vode moguće je ploviti brzinom od 6, a pod vodom maksimalom brzinom od 3km/h.

Izrada jednog prototipa koštala je 1,5 miliona dolara, a bilo je predvođeno da, kada porizvodnja počne, ova džepna podmornica bude prodavana po ceni "nešto nižoj od prosečnog Rolls-Roycea". Proizvodnja, međutim nikada nije počela, pa se sve završilo na ovom prototipu.

Video: Prodaje se čuveni Bondov Aston Martin: Cena - prava sitnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA