• 0

Ruska "Škoda-dron" se bolje snalazi u vožnji bez vozača od Teslinog autopilota

Automobil raspozanje saobaćajne znake, semafore i pešake, da zaobilazi isprečene objekte i da se prestojava iz jedne trake u drugu

  • 0

Sve češće greške koje se javljaju kod sistema autonomne vožnje električnih automobila kompanije Tesla, skrenula su pažnju stručne javnosti na slične sistem drugih proizvođača. Tim inženjera ruske firme StarLine razvio je sopstveni sistem autonomne vožnje, koji je prošao sve kompjuterske testove i dobio neophodne sertifikate i sada je spreman za test vožnje na ulicama Sankt Peterburga.

Tokom dosadašnjeg testranja ovaj sistem, instaliran u jednu Škodu Superb, prošao seriju testova koje je sproveo državni institut za automobilsko inženjerstvo NAMI i dobio sertifikate da je u skladu da svim bezbednosnim propisima, pa mu je izdata dozvola za testiranje na javnim gradskim saobraćajnicma.

Pripreme za testiranje "dron-Škode" na ulicama Peterburga su u toku, a tokom njega je planirano da u kabini vozila bude inženjer koji bi, u slučaju da to bude potrebno, preuzeo upravljanje vozilom.

Prema tvrdnjama developera projekta, njihovo autonomno vozilo već sada je sposobno da se prilično sigurno kreće po gradu u uslovima saobraćaja slabijeg intenziteta, piše Autonavigator. Dron je u stanju da raspozanje saobaćajne znake, semafore i pešake, da zaobilazi isprečene objekte i da se prestojava iz jedne trake u drugu.

- Veoma nam je važno da što pre počnemo sa testovima na gradskim ulicama, jer za tako nešto ne postoji adekvatan dovoljno veliki poligon. Testiranje u gradskoj vožnji će nam omogućiti da "debagujemo" i da unapredimo algoritme našeg drona u uslovima realne vožnje u saobraćaju - rekao je glavni menadžer projekta Boris Ivanov.

Video: Naručio je telefonom namirnice, a onda je dron obavio nabavku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima