≫ 

Jurnuo je na žuto ne obazirući sa na autobus i kamion, pa se ukopao nasred raskrsnice...

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da date odgovor za manje od minut...

  • 7
Raskrsnica, tri pravca, semafor, zuto svetlo, auto, autobus, kamion, pesaci Ilustracija: Nikola Jovanović

Žuto svetlo na semaforu vozače često dovodi u nedoumicu da li da se ponašaju kao da je malopre bilo crveno ili kao da samo što nije zeleno...

Na raskrsnici na kojoj se ukrštaju ulice istog prioriteta saobraćaj je regulisan semaforima. Na njima je uključeno trepćuće žuto svetlo.

Pogledajte dobro situaciju na slici, pa odgovorite na pitanje kako će se u ovoj situaciji ponašati autobus.

Raskrsnica, tri pravca, semafor, zuto svetlo, auto, autobus, kamion, pesaci Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja (Član 142, u kome se opisuje značenje saobraćajnih znakova), trepćuće žuto svetlo označava obavezu za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost.

Kamion se kroz raskrsnicu kreće pravo i nikako ne utiče kretanje na druga dva vozila. Međutim, kako se trepćuće žuto svetlo odnosi na sva vozila, u odnosu autobus - automobil, budući da nema saobraćajca niti drugog saobraćajnog znaka, primenjuju se saobraća, konkretno - pravilo desne strane.

Pošto autobus automobilu dolazi sa desne strane, on je u prednosti pri svom skretanju levo. Automobil se, u ovoj situaciji kreće odnosno zaustavlja nepropisno, budući da je trebalo da stoji iza zaustavne linije dok autobus ne prođe.

Tačan odgovor je pod brojem 3, s tim što se može pretpostaviti da bi autobus svakako, pre skretanja, trebalo da propusti pešake.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    9. jun 2020 | 20:53

    Auto je već ušao u raskrsnicu a autobus pre toga treba da propusti i pešake koji su već na zebri. Za to vreme će i auto da prođe

  • Leonidas

    9. jun 2020 | 21:10

    Ako je putničko vozilo marke Moskvič, ništa mu ne mogu.

  • Nemanja

    9. jun 2020 | 20:11

    U ovoj situaciji je dužan da se ZAUSTAVI! Ko vozi i obraća pažnju na semafore zna da pre nego što se upali zeleno, da se žuto pali a da crveno ostaje dok se ne upali zeleno svetlo, tj da su istovremeno upaljeni i crveno i žuto, dok pre nego što se upali crveno, žuto je samo upaljeno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA