Ne odričite se svojih starih Golfova tek tako, u nekim zemljama oni vrede čitavo malo bogatstvo

"Obuzela me je nostalgija. Nakon prve vožnje shvatio sam da je vredilo kupiti ovaj automobil..."

  • 7
Golf Mk1 GTI Printscreen: YouTube/Volkswagen News

U nedelji u kojoj je se navršilo tačno 35 godina od početka proizvodenje Golfa "dvojke" u bivšoj Jugoslavije, sa druge strane Atlantika stigla je vest koja potvrđuje koliki je zaista uticaj i vrednost ovog Volkswagenovog automobila u svetu.

Golf Rabbit prve generacije na tržište SAD i Kanade plasiran je pre 45 godina i predstavljen kao naslednik popularne "bube". Danas je cena dobro očuvanih primeraka ovog automobila prilično velika, o čemu svedoči i auto o kome piše agencija Bloomberg.

Golf GTI Rabbit VW Golf GTI Rabbit / Printscreen: YouTube/Derek Spratt

Volkswagen Golf prve generacije, koji je na severnoameričkom tržištu nosio ime Rabbit, veoma je tražen među kolekcionarima automobila u SAD. Tako je u septembru prošle godine, jedan Rabbit, koji je prešao nešto više od 161.000 kilometara, prodat je za čak 33.000 dolara. U februaru ove godine, još jedan takav Golf prodat je za 30.000 dolara.

Vlasnik i predsednik zastupništva kompanije "Lotus Motorsport/Aston Martin" za Novu Engleskou Stiv Serio kupio je jednog takvog Golfa za 38.000 dolara.

- Obuzela me je nostalgija. Nakon prve vožnje shvatio sam da je vredilo kupiti ovaj automobil - rekao je on.

Dizajn prvog Golfa, koga je potpisao slavni Italijan Đorđeto Đuđaro (inače dizajner Yuga Florida), bio je revolucionaran dizajn za svoje vreme. U narednim godinama, Golf prve generacije se proizvodio u mnogo verzija, među kojima je i slavni sportski GTI.

Golf GTI Mk1 VW Golf Mk1 GTI / Printscreen: YouTube/Carfection

A da cena ovog automobila neverovatno raste svedoči i činjenica da GTI verzija iz 1983. godine, koja je pre tri godine u SAD prodavana za 7.500 dolara - sada vredi 12.000 dolara. Zato i ne treba da čudi to što stariji Golfovi u nekim zemljama sveta olako dostižu cenu i do 30.000 dolara.

Nedavno smo, takođe, pisali i o jednom Golfu "dvojci", proizvedenom u sarajevskoj fabrici 1987. godine, "savršeno očuvanom i bez imalo korozije", koji se na jednom placu u Nemačkoj prodaje za 5.000 evra.

Golf 2 polovnjak Frankfurt Foto: Printscreen/M.M. Automobile Frankfurt

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    14. jun 2020 | 12:38

    E da mi je jedna prava dvica i da se vozim i nemislim o elektronici i svim glupostima koje imaju danasnji automobili

  • Fića

    14. jun 2020 | 15:37

    Ove današnje automobile osakate tako što im otkinu jedan klip pa dodaju sto i kusur senzora, turbinu i to traje dok ne istekne zadnja rata kredita. To nikad ne doživi da bi postalo oldtajmer.

  • Dragan

    14. jun 2020 | 12:44

    Nemojte da mesate babe i zabe. Vrednost mozda ima original nemacki Golf, a sarajevski TAS ne spada sigurno u tu grupu. Isti je slucaj sa Bubom iz Nemacke, i onom iz Brazila. Onaj TAS sto se prodaje u Nemackoj za 5000 EU nemora da znaci sa ce biti prodat po toj ceni. Isto tako uporedjivanje Zastave 128, i istog modela original Fiata. To su u svetu oldtajmera dva sveta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA