• 9

Isplativi "električari": Troškovi za gorivo vozila na struju niži su za čak 58 odsto

Godišnji troškovi vožnje za električni automobil manji su za 21 odsto u odnosu na benzince i dizelaše

  • 9

Kupovina i upotreba električnog vozila u ovom trenutku je isplativija od nabavke novog automobila na benzin ili dizel, pokazuje istraživanje stručnjaka za osiguranje automobila britanske kompanije Direct Line, koje sugeriše da su električni automobili jeftiniji tokom svog radnog veka.

Prema istraživanju, električni automobili mogu, u proseku, svake godine da koštaju oko 107 funti (118 evra) manje od benzinskih ili automobila sa dizel motorima.

Prosečni ukupni troškovi kupovine novog električnog automobila i njegove vožnje tokom 14 godina upotrebe izračunati su na iznos od 52.133 funte (57.706 evra), u poređenju sa 53.625 funti (59.365 evra) za ekvivalentni model na benzin ili dizel.

To znači da bi električni auto koštao vlasnika 3.752 funte (4.155 evra) godišnje tokom njegova upotrebnog veka, dok ukupni godišnji troškovi za benzinski automobil iznose 3.858 funti (4.272 funte).

Rezultati analize, takođe, ukazuju na to da su godišnji troškovi vožnje za električni automobile manji za 21 odsto i, u proseku, iznose 1.752 funti (1.941 evro) ili 33,50 funti (37 evra) nedeljeno, u poređenju sa 2.205 funti (2.442 evra) godišnje i 42,40 funti (47 evra) nedeljno za dizelski automobile, prenosi Hina.

Godišnji troškovi poreza i održavanja električnog automobila niži su za 49 odsto nego kod benzinskih modela, dok su troškovi goriva niži za 58 odsto.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Računica je vrlo netačna. Trenutno je jefinije voziti na struju jer su sve akcize i porezi nakačeni na gorivo. Neka krenu svi da voze na struju ode cena struje u nebesa...

  • Sveznalica

    Kako lupetajte,najvazniju stavka je cena vozila,punjene I vreme izdrzljivosti akumulatora.Ako normalno vozilo kosta 15.000 evra,a elektro 50.000 ever.pa I vise,gde je tu racunica,ako mozete napuniti bateriju za 1h a sipati benzin-naftu za 5 min.gde je tu isplativost,ako bateria traje 300 km a normal an rezervoar 500 km.ko je ovde lud da kupi ovo vozilo osim JKP Grobarske usluge

  • Braca

    Sve je to dosta skuplju u odnosu na benzince i dizelaše. Za jedan e auto iste klase, platite unapred teoškove zamene ulja, kočnica,... itd jer eto ne idete kod mehaničara, a to mora biti skuplje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima