Isplativi "električari": Troškovi za gorivo vozila na struju niži su za čak 58 odsto

Godišnji troškovi vožnje za električni automobil manji su za 21 odsto u odnosu na benzince i dizelaše

Komentari

 • Boki

  Računica je vrlo netačna. Trenutno je jefinije voziti na struju jer su sve akcize i porezi nakačeni na gorivo. Neka krenu svi da voze na struju ode cena struje u nebesa...

  • Elektro-vozač

   @Boki

   Struju možeš i sam da napraviš ako dignu cenu previše. Gorivo u potrebnim količinama ne možeš. Svuda u svetu je jeftinije voziti na struju samo je pitanje u kojoj meri.

  • Elektro-vozač

   @Boki

   Cena goriva može da ide u nebesa a struje ne jer je samo možete napraviti. Pojaviće se privatni proizvođači struje ako podignu cenu previše tako da cena struje ima granicu. Cena goriva nema.

 • Sveznalica

  Kako lupetajte,najvazniju stavka je cena vozila,punjene I vreme izdrzljivosti akumulatora.Ako normalno vozilo kosta 15.000 evra,a elektro 50.000 ever.pa I vise,gde je tu racunica,ako mozete napuniti bateriju za 1h a sipati benzin-naftu za 5 min.gde je tu isplativost,ako bateria traje 300 km a normal an rezervoar 500 km.ko je ovde lud da kupi ovo vozilo osim JKP Grobarske usluge

  • Elektro-vozač

   @Sveznalica

   Nemoj porediti najjeftinijeg iz jedne grupe sa dobrim iz druge već slična kola sa različitim pogonima. Drugo, poredi ukupne troškove. Može svako da ti proda stvari jeftino a posle da te mlati po ušima.

 • Braca

  Sve je to dosta skuplju u odnosu na benzince i dizelaše. Za jedan e auto iste klase, platite unapred teoškove zamene ulja, kočnica,... itd jer eto ne idete kod mehaničara, a to mora biti skuplje.

 • Elektro-vozač

  Još nešto - znam da će ljudi komentarisati cenu baterije. Baterije traju bar 300,000 a i preko 500,000 km u kolima kako su napravljena kako treba (tu ne računam originalni Leaf recimo). I tada ne crkavaju skroz nego im malo padne kapacitet. Ne moraju cele da se zamene već samo pojedine ćelije. Cene padaju - danas koštaju nekoliko puta manje nego pre nekoliko godina. I da koštaju €10,000 i da cele moraju da se menjaju to bi izašlo na još 2-3 dinara po km čak i da stare bacite (a one i dalje imaju vrednost jer se upotrebljavaju za druge svrhe, pa stare možete prodati i time umanjiti troškove održavanja).

 • Elektro-vozač

  Brojevi nisu svuda isti. Za početak struja je kod njih oko 4-5 puta skuplja. Drugo, pitanje je šta su posmatra kao električna kola - održavanje hibrida košta više. Za čisto električna kola: oko petina (0,2) kWh po kilometru = oko dinar po kilometru naspram 0,07 litara goriva za isti kilometar = oko 10 dinara. Motornog ulja nema - naspram bar oko 3000 din na svakih 8000-16000 km = još 0,20-0,40 din po km a može i češće jer se ulje menja i ako stoji dugo, ne samo ako se vozi puno. Kočnice traju preko 300,000 km naspram 25.000-50.000km - još oko 10,000-30,000 din ili oko još 0,50 din po km. Dodajte na to lambda sonde, kaiševe, filtere za gorivo it - toga nema na električnim kolima. Ovo su samo redovni servisi. U svakom slučaju preko 10 dinara po svakom km jeftinije sa električnim. 100,000 km = milion dinara manje. Od zajedničkog redovnog održavanja tu su najveći trošak gume (zavisno od modela i stila vožnje) i tečnost za pranje stakla. Dugih stvari nema.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima