≫ 

Autonomni kineski taksi budućnosti već je spreman za upotrebu u sadašnjosti

Moći će potpuno samostalno da pokupi putnika i da ga odveza na željenu destinaciju

  • 0
Hibridni automobil

Foto: Shutterstock

Kineska tehnološka kompanija Baidu konstruisala je prvi serijski računar za autonomnu vožnju - Apollo Computing Unit (ACU).

Ovaj računar, zasnovan na Xilinx procesorima,  u stanju je da upravlja velikim količinama podataka prikupljenih sa pet kamera i 12 ultrazvučnih radara.

Ovaj računar postaće deo taksija robota, nazivanog Apollo Valet Parking, na kome Baidu sarađuje sa kompanijom WM Motor.

Budući autonomni taksi, kojim će upravljati ACU-a, moći će samostalno da pokupi putnika i da ga odveza na željenu destinaciju, bez ikave potrebe da njime upravlja kvalifikovani vozač.

Stručnjaci dve kompanije smatraju da bi Apollo Valet Parking na ulicama mogao da se nađe već ove godine, ali za sada prepreku predstavlja nepostojanje propisa koji regulišu i dozvola koje bi omogućile da se ovi autonomni automobile počnu da se koriste.

 

Slične autonomne sisteme već neko vreme razvijaju brojne kompanije, među kojima su najpoznatiji tehnološki i automobilski giganta Google, Nvidia, Toyota i General Motors.

Baidu, kao "novi igrač " u ovom segmentu, tvrdi da će njegov računar za autonomnu vožnju biti znatno pristupačniji od drugih modela konkurencije, ali i da će istovremeno biti bezbedniji i pouzdaniji od njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA