• 7

Krenuo je u pohod na Ameriku, sa istom misijom kao naš Yugo osamdesetih

Kineski "mališani" na struju bi mogli da postanu nosioci omasovljenja elektiričnih vozila u tradicionalno "benzinskoj" Americi, kao što je to '80-ih pokušano sa malim autombilima, kada su se u SAD izvozio Yugo

  • 7
Kandi K27

Foto: Kandi America

O malom kineskom automobilu koji se naručuje se preko Aliexpress-a i predstavlja najjeftinije potpuno funkcionalno električno vozilo na svetu, već smo pisali. Međutim, budući da pomenuti Changli, koji košta samo 1.200 dolara, ima motor od samo 1,1 konjske snage i da je izuzetno spor, i ne može se smatrati pravim automobilom.

Zato je sada tu Kandi, novi mali elektromobil iz Kine, koji se upravo sprema za nastup na američkom tržištu sa dva modela - K27 i K23.

Osnovnu verziju Kandija K27 napaja baterija kapaciteta 17,69kWh, što je ovom mališi dovoljno da sa jednim punjenjem baterija pređe oko 160 kilometara. Više tehničkih detalja još uvek nije  objavljeno, ali se zna da će početna cena ovog "automobilčića" na struju u SAD iznositi 20.499 dolara.

Međutim, kupci će ovde moći da računaju na državne subvencije, pa će tako novi mali elektomobil budućeg vlasnika koštati samo 12.999 dolara.

Kineski proizvođač nudi i veći i skuplji model K23, čiji se pogon napaja baterijom od 41,4 kWh, koja vozilu daje autonomiju od 290 pređenih kilometara.

I kupac K23 ostvaruje pravo na olakšice, pa će ova mali električni MPV budućeg kupca, uz subvenciju od 7.500, koštati 22.499, umesto 29.999 dolara.

Oba modela, čak i bez ikakvih olakšica, prilično su jeftinija u odnosu na bilo koje drugo elektirčno vozilo na američkom tržištu, na kome su međi najprodavanijma Tesla Model 3, Nissan Leaf, Hyundai Ioniq i Kia Kona EV.

Budući da po ceni ulaze u kategoriju veoma cenovno pristupačnih vozila, ovi kineski "mališani" na struju bi možda mogli da postanu nosioci trenda omasovljenja elektiričnih vozila u tradicionalno "benzinskoj" sredini kakva je Amerika. Otpilike, kao što je to sredinom ’80-ih pokušano sa malim autombilima, kada su se kao najjeftiniji u SAD izvozili naš Yugo i  južnokorejski Hyundai Accent.

Kendi prvi počinje prodaju u Teksasu, a potom će proširiti na cele SAD. O prodaju u Evropi i na drugim tržištima u svetu još uvek nema informacija.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danas

    Mnogo ce se voziti u Americi.

  • Nody

    Yugo naš automobil?? Yugo je bio Jugoslovenski a ne Srpski auto,u Kragujevcu se sklapao od dijelova iz cijele Yu.Po toj logici i Golf I je Bosanski jer se pravio u Sarajevu

  • Red briggade

    Onda smo na redu mi sa izvozom "letećih @utomobila".

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima