Vreme čitanja: oko 1 min.

Dramatičan pad vrednosti polovnih električnih automobila: Da li se uopšte isplati investicija?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavna analiza sajta Iseecars.com pokazuje zabrinjavajući trend na američkom tržištu

  • 25
Polestar 2 Polestar 2 / Foto: Polestar

Uprkos inicijalnom entuzijazmu, električni automobili nisu ostvarili očekivanu popularnost. U mnogim zemljama, nedostatak državnih subvencija i poreskih olakšica čini ih skupljom opcijom u poređenju s tradicionalnim vozilima. Takođe, infrastruktura za punjenje još uvek nije dovoljno razvijena, a baterije ovih vozila često imaju ograničen vek trajanja, što dodatno utiče na njihovu atraktivnost.

Nedavna analiza sajta Iseecars.com pokazuje zabrinjavajući trend na američkom tržištu. Dok su vozila s unutrašnjim sagorevanjem zabeležila pad vrednosti od 3,6% u protekloj godini, vrednost električnih vozila smanjila se za čak 31,8%. Ovo znači da je prosečna cena polovnog električnog automobila u Americi pala s 45.321 dolara u februaru 2023. na 30.904 dolara u februaru 2024. godine.

Pad vrednosti električnih automobila postavlja pitanje njihove ekonomske isplativosti, posebno ako planirate da ih brzo prodate. Međutim, oni koji planiraju dugotrajnu upotrebu mogu imati koristi od nižih troškova održavanja i potrošnje energije. Stoga, ključno je proceniti individualne potrebe i mogućnosti pre donošenja odluke o kupovini.

Iako trenutni ekonomski uslovi nisu najpovoljniji za kratkoročne investitore u električna vozila, dugoročni vlasnici mogu i dalje uživati u finansijskim prednostima koje ova tehnologija pruža. Važno je pažljivo razmotriti sve faktore pre ulaganja u električni automobil, uključujući lične potrebe, lokalne subvencije i dostupnost infrastrukture za punjenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ris

    2. maj 2024 | 23:35

    Ako preovlađuju el. automobili struja će biti skuplja od benzina. Ekstra što ćeš dreždati pored punjača makar pola sata da dopuniš baterije (ako nađeš slobodan punjač). Neka, hvala. Nafta i ništa drugo.

  • Miki

    3. maj 2024 | 17:03

    Niko jos ne zna koliko ce baterija trajati? 10 godina?? Sta posle, zamena je nenormalno skupa. Imate li novac da kupite drugi nov auto? Drugo ljudi su upoznati sa citavom listom kako nas proizvodjaci automobila spijuniraju. Mnogo hoce da znaju o nama dok smo u tim elektricnim automobilima. Gde te informacije idu?? Servisiranje ako crkne neki od elektromotora? Ne mozete zvati Ziku mehanicara da vam to popravi. Pozvati Teslu ce vas kostati mnogo.

  • Sibin

    6. maj 2024 | 15:06

    Hibrid mozda nekad a te kante na struju NIKAD!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA