≫ 

Brzinski rekord za "matorce" od 70+ iznosi - 756 kilometara na čas!

"Brzinski demon", namenski napravljeni automobil Speed ​​Demon 715 sa 3.000KS snage, više liči na borbeni avion bez krila nego na automobil

  • 0
Speed Demon 715 Prinscreen: Facebook/@speeddemon715

Šansa da postanete vozač Formule 1 drastično opada posle navršene tridesete godine života, ali kada bi dosta stariji Amerikanac Džordž Potit, veliki ljubitelj brzine, to poželeo, možda bi mu i dozvolili da to pokuša.

Ovaj  71-ogodišnji je, na ovih dana održanom događaju Bonneville Speed ​​Week, u američkoj državi Juta, postigao zaista impozantan rekord.

U takmičenju, u kome se vozači i motociklisti takmiče u postizanju brzinskih rekorda u više kategorija, koje se održava na dnu isušenog jezera Bonevil, Potit i njegov tim su se takmičili za postizanje najveće brzinu koju jedan klipni motor sa unutrašnjim sagorevanjem može da razvije.

Njegov "brzinski demon", namenski napravljeni automobil Speed ​​Demon 715, koji više liči na borbeni avion bez krila, ostvario je maksimalnu brzinu do neverovatnih 470,733 milja, odnosno 756,417 kilometara na čas.

Vozilo je opremljeno Chevroletovim V8 motorom zapremine 9.0 litara, sa dva turbo punjača i ukupnom snagom od 3.000 konja. Postizanju rekorda prethodilo je nekoliko probnih vožnji tokom kojih je maksimalna brzina stalno povećavana.

Potit je ovim postavio novi rekord, koji je do sada u seniorskoj kategoriji, od 2018. godine, držao Deni Tompson sa brzinom od 722,204km/h, kome je tada bilo 69 godina.

Inače, rekord za najveću brzinu ikada dostignutu na kopnu pripada Englezu Endiju Grinu, koji je 1997. godine, u bolidu Thrust SSC koga su pokretala dva Rolls-Royce Spey turbomlazna motora, ostvario više nego neverovatnih 1227,985 kilometara na sat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA