Legenda - ponovo rođena: Stiže novi Nissan "Z"

Nissan je konačno i zvanično najavio skori dolazak naslednika svog sportskog kupea 370Z predstavljanjem koncepta Z Proto

  • 0
Nissan Z Proto Foto: Nissan

Ljubitelji kultnog Datsuna 240Z sigurno da imaju čemu da se raduju jer je Nissan, nakon višegodišnjih odlaganja, napokon "ubrzao tempo" i predstavljanjem Z Proto koncepta, najavio skori dolazak najnovijeg u nizu "Z" modela, koji će najverovatnije nositi oznaku 400Z, odnosno Fairlady Z35, na nekim tržištima.

Igrajući na kartu tradicije i čitavih 50 godina bogatog sportskog nasleđa, Nissan je Z Proto prikazao atraktivnoj "limun žutoj" boji koja je nekada krasila 240Z. Sam koncept, iako moderno dizajniran, u sebi, naročito gledano s boka, sadrži određene "crte" koje asociraju na slavnog pretka.

Zadnji deo vozila izgleda znatno drugačije u odnosu na aktuelni 370Z, pa i 350Z koji mu je "genetski" sličan već je inspiracija pronađena u nešto starijem 300ZX sa svetlosnim grupama horizontalne orijentacije i svetlosnim segmentima unutar njih, prenosi TopSpeed.

Kada je reč o dimenzijama, Z Proto Concept je sa 4.382 milimetra dužine, za čak 142 milimetra duži od aktuelnog 370Z, a sa visinom od svega 1.310 milimetra, čak i nešto niži. Imajući u vidu koncepciju i kompaktne dimenzije, slobodno se može reći da će novi "Z" biti pravi konkurent sportskim modelima Porsche Cayman, Toyota GR Supra i BMW Z4.

Iako je još u pitanju koncept, može se reći da je enterijer Z Proto krajnje funkcionalan i gotovo serijski, obogaćen digitalnom instrument tablom, dijagonale 12,3 inča, dok se na centralnoj konzoli nalazi veliki ekran infotejnment sistema, osetljiv na dodir.

Što se tiče pogonske jedinice, Z Proto je ostao veran V6 koncepciji, s tim da je sada motor dobio "pomoć" u vidu dva turbo punjača. Detaljnijih informacija o motoru još uvek nema, ali se pretpostavlja da je u pitanju unapređeni 3,0-litarski VR30FFTT agregat iz Infinitija Q60 Coupe Red Sport, koji raspolaže sa 406 konjskih snaga i 475 Nm obrtnog momenta.

U Q60 Red Sport, pomenuti motor je uparen sa 7-stepenim automatskim menjačem, što će sigurno biti opcija i kod 400Z. Za sada, Z Proto je prikazan sa 6-stepenom manuelnom transmisijom, u prilog težnji ka očuvanju tradicije i istinskog uživanja u vožnji. Inače, Q60 sa pomenutim automatikom, do 100 km/h stiže za 4,7 sekundi.

I na kraju, jedna loša vest! Usled uvođenja sve strožijih eko-normi i osetnog pada potražnje za kompaktnim sportskim automobilima na evropskom tržištu, Stari kontinent neće biti u prilici da uživa u novoj generaciji "Z" modela, koji će biti ponuđen, pre svega, severno-američkom i daleko-istočnom tržišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA